Radio-C

oktober 30, 2006

Oxford Collapse - Remember the Night Parties


Oxford Collapse, een trio uit Brooklyn, levert met "Remember The Night Parties" hun eerste album af voor het Sub Pop-label. En omdat ze daar bij Sub Pop meestal een goede neus hebben voor leuke gitaar-rock, was mijn nieuwsgierigheid alvast geprikkeld.
En omdat je nooit mag afgaan op andermans mening - behalve als het om Motel Magnolia recensies gaat uiteraard! - heb ik de afgelopen doorgebracht, luisterend naar het derde album van dit trio: "Remember The Night Parties". En om alvast een tipje van de sluier op te lichten: ik heb me geen moment verveeld met dit album.

Aanvankelijk vond ik het openingsnummer 'He'll paint while we play' een beetje stuurloos en zeeziekmakend, maar eenmaal je dit nummer hebt doorstaan, krijg je de echte sound te horen. Stevige gitaren dus en makkelijk in het gehoor liggende refreintjes. 'Please visit your national parks' mag dan eeen van de betere nummers zijn, het ruikt toch verdacht sterk op de dEUS-song 'Via'. En dan zal de aandachtige MM-lezer niet schrikken als ik beweer dat ik het origineel stukken beter vind, maar wie kan er ook op tegen deze Belgische gODEN?
Laat ons gewoon headbangen op 'Loser City', meebrullen met het refrein van 'Lady Lawyers' en het slotnummer 'In your volcano', of laat je inpakken door het langzaam aanzwellende 'Return of Bruno'.

Oxford Collpase heeft met deze plaat een aardig staaltje van hun kunnen gegeven. "Remember The Night Parties" staat dan ook vol poppy rock songs waarmee ze menig muziekliefhbeer moeten kunnen overtuigen. Deze groep is klaar voor een doorbraak, wie weet gaat dit lukken met de steun van hun nieuw label.

Downloads:
Please visit your national parks (mp3)

oktober 15, 2006

Wolf Eyes - Human Animal


"Human Animal" is de tweede plaat van de nv Wolf Eyes bij het Subpop-label. Wetende dat ze reeds meer dan 150 opnames op de wereld loslieten in minder dan 10 jaar, kunnen we deze band gerust zeer productief noemen. De muziek die Wolf Eyes brengt valt onder te brengen in de categorie 'noise'. Muziek die sommigen dus als lawaai zullen aanschouwen, anderen dan weer als echte muziek. Maar alles is relatief zo blijkt, wat anderen pop muziek noemen, is voor noise-muzikant uit de Japanse noise-scene, Masama Akita bijvoorbeeld echte teringherrie.

Wolf Eyes' nieuwste project begint als een wandeling in ene indutriële fabriek waar staal bij hoge temperaturen in verschillende vormen wordt geperst, terwijl een andere groep arbeiders proberen om muziek uit een of ander instrument te krijgen. Enkele meters verder belanden we in de afdeling 'noise-scapes voor B-films uit het horror-genre.
De titelsong is nog het beste voorbeeld van hoe een noise-song moet klinken en maakt daarmee zijn naam meer dan waar.
En tot slot weet Wolf Eyes zelfs humoristisch voor de dag te komen, getuige daarvan het bonusnummer (en cover van No Fucker) 'Noise not music'. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid!

"Human Animal" is niet meteen een plaat geworden waar je bij kunt wegdromen, alhoewel! Wie het juiste inlevingvermogen aan de dag kan leggen, zal bij het beluisteren van deze Wolf Eyes een unieke trip gemaakt hebben in zijn verbeelding. Een reis die je voor geen geld in de wereld in het echt zou kunnen (of misschien willen) maken.
Kortom wie noise geen noise vindt, zal aan deze plaat veel fun kunnen beleven.

Downloads:
The Driller (uit "Human Animal")
Stabbed in the Face (uit "Burned Mind")

oktober 12, 2006

Viva La MP3 Revolution (gratis mp3 collectie)


Dat je op het internet her en der gratis en legale mp3'tjes kan downloaden, weet nu wellicht bijna iedereen. Zo kan je op de Duitse site van TonSpion geregeld terecht voor leuke gratis songs.

Ze hebben er zelfs een chart met de meest gedownloade songs, leuk om eens te kijken welke groepen dezer dagen populair zijn.

En nu is er ook een compilatie, getiteld "Viva La MP3 Revolution" met daarop klinkende namen zoals Kaiser Chiefs, Arcade Fire, Bloc Party en Arctic Monkeys. Allen daarheen dus, je kan er zelfs een hoesje downloaden.

oktober 11, 2006

Dead Moon - Echoes of the Past


"Echoes of the Past" is de ideale titel van het dubbelalbum met de beste songs uit het imposante oeuvre van de legendarische band Dead Moon. De songs werden eigenhandig door oprichter en zanger/gitarist Fred Cole uitgekozen. Dead Moon is het beste voorbeeld van een band die alles in eigen beheer wil houden, DIY op en top dus: zelf opnemen, masteren en uitbrengen op het eigen label.
In 1987 zag deze groep het levenslicht in Portland, Oregon, en zal dus bij vele Motel Magnolia niet direct een belletje doen rinkelen, tenzij ze zichzelf bij de wat oudere jongere mogen rekenen. Is deze collectie dan wel interessant genoeg voor de 'jeugd van tegenwoordig'? Laat daar geen discusie over bestaan, het antwoord is volmondig JA.

Dead Moon bestaat dus uit songschrijver Fred Cole die wordt bijgestaan door zijn vrouw Toody op bas en Andrew Loomis achter de drums. Hun muziek kan je het best omschrijven als garage rock, punk, en country maar dan wel in zijn meest elementaire vorm. Fans van de White Stripes moeten deze band dus zeker eens gaan beluisteren.
Deze dubbelaar bevat 49 songs die allen samen bijna 2 en een half uur duren. En alhoewel sommige onder hen wat eender (gaan) klinken, heeft Cole een goede selectie weten te maken uit hun volledige reperoire. Wie maar tijd heeft voor enkele songs met maar eens luisteren naar 'Dead Moon Night' of 'Graveyard' om er maar twee te noemen. Twee stevige songs die zonder een groot budget toch weten te boeien. Wie meer blues wenst moet maar eens naar nummer 13 doorspoelen, getiteld 'Dagger Moon'. Meezingbare pop? Luister bijvoorbeeld eens naar 'Down the road'. Een gevoeliger snaar? 'On another plane' kan hier wellicht dienst doen.

Alhoewel Fred Cole en zijn vrouwtje geen grootse zangers zijn, hebben ze toch enkele (eigenlijk heel veel) songs op hun repertoire staan die ondanks hun 'vuile' sound toch laten horen dat het niet de productie is die telt maar wel de songkwaliteit en die is hier best uitstekend te noemen.
Iedereen die interesse heeft in de muziekgeschiedenis kan eigenlijk niet om deze underground groep heen. Verplichte kost dus voor elke zelfverklaarde muziekkenner!

The Hype Machine
Dead Moon Night (mp3)

oktober 01, 2006

The Old Haunts - Fuel on Fire


Bij de eerste gitaarakkoorden die je te horen krijgt, zal je misschien spontaan denken aan de Arctic Monkeys, maar de openingssong van de tweede Old Haunts-plaat, klinkt vuiler en ruiger dan de Engelse hype van dit jaar. "Fuel on Fire" zal dan wellicht geen verkooprecords breken, de kwaliteit van de songs is toch vrij hoog.
Deze tweede plaat van het viertal uit Washington werd geproduceerd door Johnny Sangsters, die ook al werkte met o.a. Mudhoney en dat leverde een ongepolijste en rauwe rocksound op die vooral doet denken aan The White Stripes, een groep waar ze nog mee vergeleken werden, en The Stooges.

Het tempo op "Fuel on Fire" wordt steeds hoog gehouden en dat zorgt er voor dat je als luisteraar meegesleurd wordt in een heuse rock 'n' roll roetsjbaan. Schrik dan ook niet als je halfweg het nummer 'Paradise' in een Police-song terecht komt (nee, vrees niks, Sting heeft hier niks mee te maken) of als je in de Whiskey-bar van The Doors binnentuimelt. En ook 'Into a new room' zal nog het best tot zijn recht komen in een saloon.
De elf songs zijn niet alleen voorbij voor je het weet, ze zullen ook nooit gaan vervelen of zeurderig worden, zelfs de vrij lange instrumentale slotakkoorden in 'Wasted Day' wekken geen ergernis op.

The Old Haunts hebben met "Fuel on Fire" bewezen dat ze in staat zijn om uit de schaduw van hun voorbeelden te treden en zelf ook een potje opwindende rock kunnen serveren. "Fuel on Fire" is een schijfje die zedan ook in de plaatselijke saloons met plezier zullen opleggen, de danspassen van de plaatselijke dronkaards, nemen we er maar bij.

MySpace

Downloads:
Poison control (mp3)
Fuel on Fire (mp3)