Radio-C

oktober 11, 2006

Dead Moon - Echoes of the Past


"Echoes of the Past" is de ideale titel van het dubbelalbum met de beste songs uit het imposante oeuvre van de legendarische band Dead Moon. De songs werden eigenhandig door oprichter en zanger/gitarist Fred Cole uitgekozen. Dead Moon is het beste voorbeeld van een band die alles in eigen beheer wil houden, DIY op en top dus: zelf opnemen, masteren en uitbrengen op het eigen label.
In 1987 zag deze groep het levenslicht in Portland, Oregon, en zal dus bij vele Motel Magnolia niet direct een belletje doen rinkelen, tenzij ze zichzelf bij de wat oudere jongere mogen rekenen. Is deze collectie dan wel interessant genoeg voor de 'jeugd van tegenwoordig'? Laat daar geen discusie over bestaan, het antwoord is volmondig JA.

Dead Moon bestaat dus uit songschrijver Fred Cole die wordt bijgestaan door zijn vrouw Toody op bas en Andrew Loomis achter de drums. Hun muziek kan je het best omschrijven als garage rock, punk, en country maar dan wel in zijn meest elementaire vorm. Fans van de White Stripes moeten deze band dus zeker eens gaan beluisteren.
Deze dubbelaar bevat 49 songs die allen samen bijna 2 en een half uur duren. En alhoewel sommige onder hen wat eender (gaan) klinken, heeft Cole een goede selectie weten te maken uit hun volledige reperoire. Wie maar tijd heeft voor enkele songs met maar eens luisteren naar 'Dead Moon Night' of 'Graveyard' om er maar twee te noemen. Twee stevige songs die zonder een groot budget toch weten te boeien. Wie meer blues wenst moet maar eens naar nummer 13 doorspoelen, getiteld 'Dagger Moon'. Meezingbare pop? Luister bijvoorbeeld eens naar 'Down the road'. Een gevoeliger snaar? 'On another plane' kan hier wellicht dienst doen.

Alhoewel Fred Cole en zijn vrouwtje geen grootse zangers zijn, hebben ze toch enkele (eigenlijk heel veel) songs op hun repertoire staan die ondanks hun 'vuile' sound toch laten horen dat het niet de productie is die telt maar wel de songkwaliteit en die is hier best uitstekend te noemen.
Iedereen die interesse heeft in de muziekgeschiedenis kan eigenlijk niet om deze underground groep heen. Verplichte kost dus voor elke zelfverklaarde muziekkenner!

The Hype Machine
Dead Moon Night (mp3)