Radio-C

juni 27, 2006

Niobe - White Hats


Niobe, de dochter van Tantalus en de vrouw van koning Amphion die ze 14 kinderen schonk, is niet alleen een sterfelijke figuur uit de Griekse mythologie maar ook het 'geesteskind' van Yvonne Cornelius, geboren in Frankfurt maar al sinds 1994 woonachtig in Keulen.
Ze debuteerde met "Radioersatz", wat een mysterieuze en surrealistische reis vol vreemde geluiden, kleurrijke arrangementen en ongewone zang was. Haar unieke vocalen worden voortgebracht door zogenaamde 'tong-geluiden', een techniek waardoor de stem gaat trillen en golven.

Het is dan ook niet vreemd dat het eerste nummer op "White Hats" wel lijkt opgenomen in een aquarium. Het doet zelfs enigzins denken aan het nummer 'Underwater love' van Smoke City. Maar gelukkig verwerkt Yvonne ook andere invloeden in haar muziek, zo is de sfeer van de jaren 50 nooit ver weg. Ook kleine tokkelliedjes kom je tegen op deze plaat, luister bijvoorbeeld eens naar het lazy 'Surround your hover' of de eigentijdse chanson 'In the sun'.
Aan het begin van de titeltrack komt er zelfs een Afrikaanse wind opsteken maar die gaat al snel liggen om plaats te maken voor (zeer trage) country. 'Touch this flower' is opgebouwd uit electronica en strijkers en kan zo op de soundtrack van een James Bond-film.
Niobe slaagt er zelfs in om funky te klinken in 'Up hill and down Dale', een song die zo op Roisin Murphy's album van vorig jaar had gekund. En in het slotnummer 'Cool Alpine' wordt er kwistig met disco-invloeden gestrooid.

Je merkt het al: veel variatie dus op "White hats" maar ook enkele vullertjes zoals 'Phosphorous' en 'Drei Zinnen'. Twee songs die wat mij betreft alleen kunnen dienen als (vrij irriterende) achtergrondmuziek bij een screensaver vol vissen.
Maar al bij al weet Niobe ons best te verrassen met deze cd, niet alleen door de variatie maar ook door vrij origineel uit de hoek te komen, weliswaar niet altijd met hetzelfde resultaat.


Downloads:
Hires (mp3)
Give all to love (mp3)

MySpace (Tomlab)