Radio-C

mei 26, 2006

Black Ox Orkerstar - Nisht Azoy


"Nisht Azoy" (wat zoveel betekent als 'Niet zoals dit') is de tweede plaat van het Canadese Black Ox Orkestar uit Montreal. De bandleden zijn Jessica Moss (viool, bas klarinet) en Thierry Amar (contrabas) die beiden ook spelen in Silver Mt. Zion, Gabe Levine (klarinet en gitaar), de songwriter van Sackville en ook nog Scott Levine Gilmore (zang, mandoline en drums, enz.)
De groep brengt vooral songs die worden gecatalogeerd onder de noemer nieuwe joodse folk. Maar de joodse traditionals worden hier opgesmukt met elementen uit de Balkan of Centraal-Azië terwijl ook Arabische en Slavische invloeden worden geïntegreerd.
Als we zouden beweren dat de Orkestar vooral Klezmer muziek speelt (vocale dans muziek die vooral op joodse feesten wordt gebruikt), is dat een tikkeltje gelogen want de songs zijn dan bij momenten wel feestelijk, er staan ook nog enkele introvertere nummers op "Nisht Azoy".

Zo zwelt het nummer 'Ratsekr Grec' aan tot een echt dansritme uit de Balkan en het instrumentale 'Violin duet' mondt dan weer uit, na een lange intro, in een heerlijke up-tempo song waarbij je onmiddellijk beelden van feestende zigeuners voor je ziet.
'Bukharian' is dan weer het perfecte openingsnummer met zijn melancholische toon en neuriënde zang. De weemoed en de schmerz druipen dan weer af van songs als 'Ikh ken Tsvey Zayn'en 'Golem' en ondanks het feit dat ik het Jiddisch niet machtig ben, voel je bijna wat de zanger bedoelt, of hoe de taal der muziek universeel kan zijn.

Als "Nisht Azoy" een voorbeeld is van hoe joodse folkmuziek klinkt, dan denk ik dat er voor dit genre zeker een toekomst is weggelegd. De sfeervolle akoestische songs die deze plaat vullen, laten daar zeker geen discussie over bestaan. Voor al wie dus open staat om iets nieuws te ontdekken en niet terugschrikt van klanken uit vreemde culturen: een aanrader!

Downloads:
Bukharian (m4a)
Toyte Goyes In Shineln (uit vorig album "Ver Tanzt?)

Links:
Interview met Black Ox Orkestar