Radio-C

mei 22, 2006

Nalle - By Chance Upon Waking


De tekening van de (gevleugelde) beer die beschermend over een klein vrouwtje staat blijkt plots helemaal te kloppen als je weet dat "Nalle" het Finse woord voor (teddy)beer is. Niet alleen de hoestekening, van de hand van zangeres Hanna Tuulikki, maar ook de songtitels verraden trouwens een diepe sympathie voor de natuurelementen: 'Sunne Song', 'Birth of the Bear', 'Sea change' en 'Forest Mountain'. Het mag dan niet verwonderlijk zijn dat de muziek die Nalle maakt, in diezelfde sfeer baadt. De songs op deze plaat klinken breekbaar, aards en (uitge)puur(d) maar ook (kinderlijk) speels. Tel daar de unieke stem (Björk in haar kinderjaren?) van Hanna bij op en je krijgt een mooi beeld van hoe de muziek van Nalle klinkt.

"By Chance Upon Waking" is het het debuut van deze Schotse groep met Finse roots en bestaat naast zangeres Hanna (ze speelt ook kantele en fluit) uit Aby Vulliamy (viool) en Chris Hladowski (bouzouki en klarinet). Enerzijds dragen de akoestische instrumenten bij tot de aardse sfeer maar anderzijds dreigt het geheel daardoor wat te verzanden in eentonigheid. Ook de intrigerende/irriterende (schrappen wat niet past) stem van Hanna maken het de luisteraar echt niet makkelijk.
Maar langzaam aan, zeer langzaam eigenlijk, groeit de waardering voor deze plaat. De openingssong, 'Sunne song', klinkt dan plots als een gemeende ode aan de zon, gezongen vanuit het standpunt van een luie - zijn er andere? - kat die op het zonovergoten bed ligt te spinnen.
De canon-zang in het folky 'Iron's oath', waar de geest van DAAU in rondwaart, doorbreekt de wat eenvormige stem van Hanna en in 'New roots' wordt je in de slotakkoorden verrast op een heus lalala-koortje: zeer verassend en best leuk.

"By Chance Upon Waking" is geen hapklare brok geworden maar eenmaal de oorspronkelijke aversie tegenover de stem en de wat simpel klinkende songs verdwenen is, hou je een unieke cd over die nog het best geschikt is als soundtrack bij een meditatiesessie op een luie zondagochtend (of een andere dag mocht u dat beter schikken uiteraard). Zelf ben ik niet zo een meditatiemens, dus vrees ik dat deze cd voorlopig in zijn digipak zal blijven zitten maar wie weet, wie weet?

(deze recensie staat ook op MotelMagnolia)

MySpace

Downloads:
Sunne song
Iron's oath
New roots

Google, google, google, kijk eens naar die google-ads!