Radio-C

augustus 09, 2006

The Delgados - The Complete BBC Peel Sessions


Op 3 augustus 2005 maakten The Delgados bekend dat ze in alle vriendschap uit elkaar gingen. De groep uit Glasgow gaf als voornaamste reden het vertrek van hun bassist. Hij wilde geen nieuwe plaat meer maken en omdat The Delgados niet verder wilden zonder een van de originele bandleden werd er dus beslist om er het bijltje bij neer te leggen. Het vreemde aan deze groep was dat ze eigenlijk meer succes hadden met hun zelf opgerichte platenfirma dan met hun eigen muziek. Mogwai, Arab Strap en Malcolm Middleton zijn enkele van de bekende namen die onderdak kregen bij Chemical Underground.

Vijf 'critically acclaimed albums' laten ze ons na, en wie deze platen gehoord heeft zal misschien niet begrijpen waarom zo weinig (commercieel) succes hun deel was. Voor wie de groep nog niet gehoord heeft, is er nu een herkansing: u kan zich de dubbelaar "The Complete BBC Peel Sessions" aanschaffen met daarop 29 songs die ze opnamen gedurende hun ruim 10-jaar durende carrière. Een soort 'best of' voor de leken en voor de fans een mooi afscheid als het ware.

De sessies staan chronologisch gerangschikt waardoor je een goed beeld krijgt van de evolutie die ze doormaakten. Zo klinken de eerste songs nog vrij ruw en vooral elektrisch en verdienen daarom eerder het label indie-rock. Referenties? Ik denk zo vrij spontaan aan enerzijds Bettie Serveert en anderzijds aan Pavement. Wat later in hun muzikale ontwikkeling sluipen er meer pop-invloeden in hun muziek en worden ze op die manier wat meer verwant met hun stadsgenoten Belle & Sebastian.

De meeste songs stonden al op een van hun albums of EP's maar deze sessies bevatten ook enkele aardige covers. Zo passeren 'California Uber alles ' (Dead Kennedys) 'Mr Blue Sky' (ELO) en 'Matthew and Son' (Cat Stevens) de revue. Een minder bekende cover blijkt de keuze van mr. John Peel zelf te zijn: 'Last Rose of Summer' een nummer van de vocale groep The Symbols uit Jamaica. Al moet er wel bij vermeld worden dat deze covers leuk zijn maar eigenlijk de mindere songs op deze plaat zijn.
In het cd-boekje lees je trouwens nog enkele leuke anekdotes over deze sessies, zo is de eerste sessie die ze ooit opnamen niet een echte Peel-sessie maar wel een opname voor het Schotse programma Beat Patrol maar werden de songs later wel gedraaid in een van John Peel's uitzendingen.

The Complete BBC Peel Sessions is een mooie aanvulling geworden op het oeuvre van de misschien te vroeg gestopte Delgados. Hoe dan ook, deze dubble-cd is een echte aanrader geworden voor elke muziekliefhebber die indie-pop/rock in zijn hart draagt, en doen we dat niet allemaal?