Radio-C

augustus 04, 2006

Comets on Fire - Avatar


The Comets on Fire heben duidelijk hun naam niet gestolen: hun psychedelische muziek lijkt verdacht veel op een ruimtereis die je alle hoekjes en (zwarte) gaten van het melkwegstelsel wil laten zien. Gidsen van dienst zijn zoals gewoonlijk Ethan Miller en Ben Flashman, beide geboren en getogen in Santa Cruz, California. Ze worden op hun vierde langspeler "Avatar" bijgestaan door Noel Harmonson, Utrillo Belcher en Ben Chasny. Die laatste zal menig Motel Magnolia-bezoeker wellicht beter kennen als Six Organs of Admittance.

Hun vorige cd "Blue Cathedral" wordt algemeen beschouwd als een van de psychedelische hoogtepunten van deze nog prille eeuw en met deze nieuwe plaat mogen dan wel geen echt nieuwe zonnestelsels ontdekt worden, we krijgen wel waar voor ons geld.
Dat de plaat slechts 7 songs lang is, mag niet zo verwonderlijk zijn als je weet dat, op één song na, alle nummers minimum 6 minuten van je aandacht zullen opeisen. Maar ze zijn allemaal die aandacht waard.

Het openingsnummer weet herinneringen op te roepen aan Jimi Hendrix, maar ook voor een ballad draaien ze bij Comets on Fire hun hand niet om: luister naar het mooie 'Lucifer's memory' waarin je spontaan zult denken aan Pink Floyd. Maar tijdens deze 7-minuten durende trip zal deze gedachte zachtjes vervagen en plaats maken voor bewondering voor wat ze allemaal laten gebeuren binnen deze song.
Zo is elke song op "Avatar" een trip op zich, een reis waarvan je de bestemming niet kent en ook niet wilt kennen, je wilt verrast worden door het pad dat onze gidsen voor ons hebben uitgestippeld. Het ene moment voelt het alsof je in het ijle aan het rondzweven bent, kort daarop voel je de verschroeiende hitte van de zon op je huid branden.

Dat de Comets on Fire hun plaats verdienen binnen de huidige lichting psychedelische groepen mag hiermee wel duidelijk zijn. En de ereplaats die ze met hun vorig album opeisten, zullen ze als we afgaan op hun nieuw werkstuk, nog lang niet moeten opgeven.

Downloads:
Dogwood rust (uit Avatar)
The Antlers of the Midnight Sun (uit Blue Cathedral)
MySpace