Radio-C

juli 05, 2006

Carla Bozulich - Evangelista


Als het langzaam donker wordt, de zon vakkundig de mond wordt gesnoerd en de werkende man in de straat zijn moegewerkte lichaam te rusten legt op een zachte matras, dan wordt het leven pas interessant moet Carla Bozulich gedacht hebben.
Hoe moet het voelen om chirurgie op je eigen lichaam toe te passen? Is het mogelijk om de longen wat te herboetseren in de vorm van een kruis of het hart gewoon een andere plaats te geven? Het zouden hersenkronkels uit het brein van deze vrouw kunnen zijn en, voor wie het echt wil weten, de antwoorden kan je nu beluisteren op haar plaat "Evangelista", het evangelie volgens Carla als het ware.

Wie het openingsnummer 'Evangelista I' aan een onschuldig kind zou laten horen moet daarna niet schrikken als dit onschuldige wezen niet meer alleen in het donker zal willen vertoeven, laat staan met jou er bij, want vanaf dan zal jij geboekstaafd staan als de verpersoonlijking van hjet kwade. Het is een song die de angst een eigen stem weet te geven, een song die je in zijn spinnenweb weet te vangen om je daarna alds hoofdgerecht te serveren aan zijn harige bewoner. Wie bij deze gedachte de rillingen al over zijn lijf voelt kruipen, blijft best zo ver mogelijk van deze cd weg. Voor al die andere 'avonturiers': zet je schrap en verken de wondere wereld van Carla Bozulich, die vooral bekend is als lead-zangeres van het alt-country gezelschap The Geraldine Fibbers.

Eén cover staat er op "Evangelista", een vrij recente song uit het meesterwerk dat Low vorig jaar uitbracht. 'Pissing', want daarover gaat het, is enerzijds nog vrij herkenbaar maar klinkt door gebruik van noise en allerhande vreemde geluiden veel dreigender en ijzingwekkender dan het origineel. Het is dan ook het meest conventionele nummer op gans deze plaat. Alle andere songs zijn eerder mini-hoorspelen die zich meestal afspelen aan de duistere kant van het leven.

'Steal away' lijkt aanvankelijk een lieflijk tokkelliedje maar de stem van Bozulich lijkt daar blijkbaar anders over te beslissen. Denk aan Kristin Hersh die haar demonen in slaap probeert te zingen. In 'How to survive being hit by lightning' geeft ze ons aanwijzingen hoe we aan de bliksem kunnen ontkomen maar de barometer in deze song blijft wel onheilspellend op onweerachtig staan. En 'Baby, that's the creeps' bezorgt je gegarandeerd de 'creeps', mocht dat nog niet het geval zijn.

"Evangelista" is een plaat waarvan er dit jaar gelukkig geen meer zullen gemaakt worden (en dit is niet negatief bedoeld), het is exorcisme op muziek gezet en veel angstaanjagender dan eender welke bloederige horrorfilm, want deze plaat kruipt genadeloos onder je huid om daar zijn eitjes te leggen en je lichaamswarmte te gebruiken om ze uit te broeden. De gevolgen zijn volledig voor eigen rekening. Van een beklijvende plaat gesproken! Te beluisteren op eigen risico dus.

Links:
Beluister het album (met Flash)
MySpace
Constellation records

Downloads:
How to survive being hit by lightning
Monkeys
Connected
1014C