Radio-C

september 11, 2006

Benni Hemm Hemm - Benni Hemm Hemm


Benni Hemm Hemm telt - ik heb ze net nog even nageteld - 17 (inderdaad: zeventien) leden. Hier is met andere woorden geen sprake van een gewoon rockgroepje zoals er al zo veel zijn: Benni Hemm Hemm, alleen die naam al maakt een mens nieuwsgierig, is een big band uit Ijsland. En niet zo maar één blijkbaar: in 2005 wonnen ze er de award voor beste nieuwkomer én beste album voor hun debuut. Dit gelijknamig debuut is nu ook hier verkrijgbaar.

De hoofdtoon op dit album wordt vooral gevormd door de vele blazers (trompet, hoorn, trombones, enz.) die dit gezelschap rijk is, de taal varieert tussen het Ijslands (dat neem ik toch aan) en het Engels en de muziek klinkt soms uitbundig en dan weer ingetogen en treurig.
Zo begint en eindigt het album vrolijk met 'Beginning End': een sfeervolle song die je onmiddellijk in de juiste -uhm- sfeer brengt. Of neem bijvoorbeeld 'Ku Ui Po' en hoor hoe een echte carnavalskraker zou moeten klinken.
'Til Eru Frae' laat een heel andere Benni Hemm Hemm horen: een intrieste intro, een dodenmars waardig, ontaardt uiteindelijk in een troostend coda: dichter bij het echte leven kan een song echt niet komen, denk ik dan. En bij songs als 'Fight' en vooral 'I can love you in a wheelchair baby' moet ik dan plots weer denken aan Jens Lekman.

Dat Benni Hemm Hemm in hun thuisland zoveel lof kreeg, blijkt na het beluisteren van dit album volledig terecht te zijn. We hebben hier duidelijk te maken met een unieke band die als big band een meer dan originele sound weet te creëren, die nog zeer eigentijds klinkt ook. Een aanrader voor wie zijn muziekjes graag eens anders heeft.

MySpace
The Hype Machine

Downloads
Labbi (mp3)
I can love you in a wheelchair (mp3)