Radio-C

september 12, 2006

Guther - Sundet


"Sundet", het tweede album van het Duitse duo Guther, is een plaat vol indiepop zoals bijvoorbeeld Belle & Sebastian ze ook graag maakt. Zangeres Julia Guther kleurt met haar warme stem de songs op "Sundet" maar is daarnaast ook nog een begenadigd tekenaar, zoals blijkt op haar website www.juliaguther.de.
Ze schreef het album samen met haar muzikale partner-in-crime Berend Intelmann in een Zweeds zomerhuisje, in een woonkamer ergens in Hamburg en in een Berlijnse studio en het resultaat is een coherent en zelfs romantisch album geworden.

Nadat het openingsnummer 'Still in this town' de luisteraar in de sfeer heeft gebracht, krijgen we de meest up-tempo nummers van de plaat voorgeschoteld: 'Statements' met zijn herkenbare riff (een uitgeklede versie van 'The Passenger' van Iggy Pop) en 'Many frames per second'. Het rustige 'Throwing thoughts' zuigt de luisteraar daarna, vooral dankzij het ronddraaiend refrein, helemaal naar zich toe.
"Sundet" grossiert in warme popsongs die vooral gedragen worden door de stem van Julia. Het zijn sieraden die op het eerste gezicht niet echt opvallen maar dan plots door een bepaalde lichtinval wel plots kunnen gaan schitteren. Het is de ideale soundtrack bij de dagelijkse mijmeringen: even weg uit de harde wereld om je te laten onderdompelen in de warme gloed die we vanaf nu gewoon "Sundet" noemen.

Alhoewel "Sundet" aanvankelijk wat braaf klinkt, slaagt Guther er toch in om elf pretentieloze indiepop-songs af te leveren waar menig muziekliefhebber zijn duimen en misschien zelfs vingers zal van aflikken. Deze plaat kan ik dan ook 'warm' aanbevelen aan de romantische ziel die voor zijn candle-light dinners eens iets anders wil dan het suikerzoete van een Knuffelrock bijvoorbeeld.

MySpace
Beluister enkele nummers op de site van de platenfirma
Buy on eMusic
The Hype Machine

Downloads:
Statements (mp3)