Radio-C

november 19, 2005

Uncut's eindejaarlijstje 2005

Het eerste eindeljaarslijstje voor 2005 is al gesignaleerd: het staat in het Engelse muziektijdschrift Uncut en ziet er zo uit:

1 Funeral by Arcade Fire
2 Illinois by Sufjan Stevens
3 No Direction Home: The Soundtrack by Bob Dylan
4 Black Mountain by Black Mountain
5 Alligator by The National
6 A Bigger Bang by The Rolling Stones
7 LCD Soundsystem by LCD Soundsystem
8 Get Behind Me Satan by The White Stripes
9 You Could Have It So Much Better by Franz Ferdinand
10 Want Two by Rufus Wainwright

Geen slecht lijstje dus, alleen begrijp ik de notering van The Stones niet echt.

november 18, 2005

Tiger Lou "The loyal"


De Zweed Tiger Lou, geboren onder de naam Rasmus Kellerman, verraste ons vorig jaar met zijn prachtige popplaat "Is my head still on?". We waren dus zeer benieuwd of "The Loyal", zijn derde cd, weer volstaat met sprankelende melodieën en fijne songs. En na enkele luisterbeurten kan ik met een gerust hart mededelen dat de heer Rasmus zijn songschrijverstalent niet heeft verleerd maar eerder heeft bijgeschaafd.
'The loyal', titelsong en tevens eerste single, is een mooi staaltje pop dat tot de laatste seconde spannend blijft en wat doet denken aan Radiohead. Een referentie die af en toe nog eens terugkomt op deze plaat. Wat minder spannend maar des te aanstekelijker zijn bijvoorbeeld 'Functions', 'All I have' of 'Albino apparel' om er maar twee te noemen en in 'Nixon' horen we zelfs een vleugje 'Latin' en alhoewel het refrein te simpel is voor woorden kan dit niet anders dan leiden tot een meezingbaarheidsfactor waar menig cantus een puntje kan aan zuigen.
Het mooiste nummer is het rustige 'National Ave' dat eigenlijk een vlechtwerk van stemmen is, die nadien nog lang blijven rondspoken in je hoofd.
Tiger Lou heeft met "The Loyal" een nieuw hoogtepunt aan zijn discografie toegevoegd en dus wordt het tijd voor meer (commerciële) erkenning, me dunkt.

Bekijk de video voor 'The loyal'.

november 16, 2005

The Beatles "Rubber Soul"


Het is 40 jaar geleden dat The Beatles, u wellicht bekend, het album "Rubber Soul" uitbrachten. Om die reden verscheen er onlangs een tribute-cd om dat te vieren.
"This Bird Has Flown: A 40th Anniversary Tribute to The Beatles' Rubber Soul" luidt de volledige titel van deze cd waarop een keur aan artiesten songs van die legendarische LP coveren. Niet altijd overtuigend, kan je lezen in de recensie van Motel Magnolia maar gelukkig staan er toch enkele mooie en originele herwerkingen op.

Low's versie van 'Nowhere Man' kan je hier zelfs gratis downloaden en behoort tot de betere covers op de plaat. Wil je de rest horen, dan kan je altijd eens op bezoek gaan bij eMusic en aldaar het album aanschaffen.

november 14, 2005

Arcade Fire 'Wake up' met David Bowie

De (vijfde!) single uit het album "Funeral" wordt 'Wake up'. Deze single verschijnt ook via iTunes maar dan wel in een speciale editie, nl. in de live-versie samen met David Bowie (één van Arcade Fire's grootste fans).
Deze unieke samenwerking is echter maar één week lang te downloaden bij iTunes, wees er dus snel bij. En vergeet voor één keer dat downloaden want de opbrengst van deze song gaat naar de slachtoffers van de orkaan Katrina.

november 10, 2005

Coldplay vs Kraftwerk "Computer Talk"

De nieuwe single van Coldplay's derde album is dus 'Talk' geworden. U kon hier al lezen dat dat ook een van mijn favoriete nummers is van "X&Y". En u wist wellicht al dat het nummer geïnspireerd werd door 'Computer love' van Kraftwerk.
Nu heeft Party Ben deze twee nummers door elkaar gemasht tot een heuse mash-up in de beste 2 Many DJ's traditie: 'Computer talk' is het resultaat en best geslaagd te noemen.

november 07, 2005

XTC "Apple box"


XTC bracht onlangs een boxset uit ("Apple Box") met daarin 4 cd's:
Apple Venus Volume One
Wasp Star [Apple Venus Volume Two]
Homespun [The Apple Venus Volume One Home Demos]
Homegrown [The Wasp Star Home Demos]

De boxset bevat ook een kaart met daarop een unieke code die je recht geeft op twee spliksplinternieuwe songs, te downloaden via hun officiële site. Het gaat om de songs 'Spiral' (geschreven door Partridge) en 'Say it' (geschreven door Colin Moulding).
Het eerste nummer kan je ook hier downlaoden.

(Ik probeerde daarnet een willekeurige viercijfercode en kreeg zowaar toegang tot die twee nieuwe songs. Dus probeer het zelf ook eens.)

november 06, 2005

Radio-C Disc #10

Wat heeft oktober opgeleverd aan leuke deuntjes? Lees hieronder mijn selectie.

1. Arctic Monkeys - I bet you look good on the dancefloor (video)
Nog maar net een platencontract en al meteen de verrassende nummer 1 in de Engelse charts en daar bijgevolg de nieuwe hype. Op basis van deze single is dat uiteraard geheel terecht. Uitkijken naar volgend jaar voor hun debuutalbum voor we ze te veel de hemel in prijzen.

2. Starsailor - In the crossfire
De eerste single van het sterke nieuwe album van Starsailor. Iets steviger dan hun vorige twee, maar ook weeral iets beter. Da word tooit zware concurrentie voor Coldplay.

3. Gang of Four - Damaged goods (free download)
De Franz Ferdinand van de jaren 80 (om de zaken even om te draaien) brengt een nieuwe cd uit met daarop allemaal herwerkte versies van hun eigen songs.

4. Grandaddy - Pull the curtains (free download)
Als zoethoudertje tot hun nieuwe cd verschijnt, brachten de mannen van Grandaddy een mini-album uit waarvan dit de openingstrack is. Een leuk tussendoortje dat het best elaa tvermoeden voor later.

5. American Analog Set - Born on the cusp (free download)
Mooie melodieën, herfstklanken, gevoelige snaren, je vindt het allemaal op het nieuwste album van American Analog Set "Set free".

6. Constantines - Love in fear (free download)
Op hun nieuwe cd "Tournament of hearts" is het vooral de stem van zanger die de meeste aandacht opeist. Misschien mist het album de klasse van hun debuut, het staat wel vol sterke songs. De single 'Love in fear' is daarvan een uitstekend voorbeeld.

7. Okkervil River - No key no plan (free download)
Uit het binnenkort te verschijnen apendix-album van Okkervil River is dit de eerste smaakmaker. Ik kan alvast niet wachten op de rest want als het album half zo goed is als het dit jaar uitgebrachte "Black sheep boy" zal het nog altijd ferm de moeite zijn.

8. We are Scientists - Nobdy move, nobody get hurt (listen)
De meer dan aanstekelijke single uit het debuutalbum "With love and squalor" van deze Californische rockband.

9. Super Furry Animals -Lazer beam
Het album "Love kraft" kreeg her en der zeer lovende recensies en de single 'Lazer beam' klinkt alvast zeer leuk. Benieuwd of ze met dit album wat meer zullen doorbreken, ik vrees er een beetje voor.

10. The Earlies - Morning wonder (free download)
Het resultaat van de huisvlijt van deze vierkoppige band uit Engeland en de VS leverde "These were The Earlies" op (reeds uitgebracht in 2004 maar nu pas hier verkrijgbaar). De critici komen woorden te kort om de plaat te loven. Aan u om zelf te beslissen of de hype terecht is.

11. Louis XIV - Finding out true love is blind (e-card + video)
Grootheidswaanzin of gewoon een grap? Wellicht zullen ze nooit de wereld aan hun voeten hebben, maar zo lang dat zulke songs oplevert vind ik dat alvast niet erg.

12. The Darkness - One way ticket (listen)
They're back en hoe? Ze zijn gene haar veranderd en dat is in het geval van zanger Justin Hawkins niet echt een compliment.

13. The Tragically Hip - No threat
Een van de nieuwe nummers op het verzamelalbum van de Stones van Canada. "Hipeponymous" is een dubbelalbum geworden wat bewijst dat deze mannen al een serieus pak klassiekers hebben geschreven.

14. My Morning Jacket - Off the record (free download)
De plaat van het jaar? Volgens sommigen dus wel. Ik hou het op een van de betere platen van 2005. De single 'Off the record' is trouwens een song om vrolijk van te worden.

15. Zornik - Things are changing
Het beste nummer uit hun meest volwassen plaat "Alien sweetheart".

16. Gravenhurst - The velvet cell
Uw nieuwe soundtrack bij deze donkere dagen heet tegenwoordig Gravenhurst.

november 04, 2005

Gravenhurst "Fires in distant buildings"


Op 24 oktober verscheen een de nieuwe plaat van een voor mij voorheen onbekende groep Gravenhurst. Mijn collega's bij MotelMagnolia hadden al een vrij positieve review op hun site geplaatst maar nu ik dankzij hen hiervan een promo-exemplaar heb gekregen, zit deze cd al enige tijd in mijn cd-speler.

Lees er gerust enkele reviews op na, je nieuwsgierigehied zal zeker geprikkeld worden. Ook bij HUMO zijn ze lovend over deze nieuwe van Nick Talbot en de zijnen.
"Fires in distant buildings" ligt wat in het verlengde van een van mijn platen van het jaar, nl. Low's "The Great Destroyer". Ze halen het nog niet van de klasse van Low maar nu het vroeg donker wordt en de tv ook al niet veel soelaas biedt, kan ik me best amuseren met deze Gravenhurst.