Radio-C

september 20, 2006

My Brightest Diamond - Bring me the work horse

Iedereen die voor zijn zonden uit het verleden durft uitkomen, heeft bij mij alvast een streepje voor. Zo lees ik in de bio van Shara Worden, de dame achter My Brightest Diamond, dat ze in haar jeugdjaren gewoon meekweelde met - wie had ooit gedacht deze namen te lezen in een MotelMagnolia-recensie? - Whitney Houston en Mariah Carey. Gelukkig voor ons maakten deze helden snel plaats voor muzikanten van een heel ander alooi, met name Purcell en Debussy.

Shara groeide op tussen een Evangelische vader en een muzikale moeder (ze speelde kerkorgel) en op haar derde had ze al haar eerste song opgenomen. Toen ze acht was, ging ze piano studeren. En in een meer recent verleden vertoefde ze in het gezelschap van Antony & The Johnsons en vorig jaar was ze zelfs een van de 'Illinoises', die meewerkten aan het album (van het jaar) van Sufjan Stevens. Vorig jaar besloot ze dan ook dat het hoog tijd werd om aan haar solowerk te beginnen waarvan nu het eerste resultaat in de rekken ligt.


"Bring me the work horse", want zo heet haar eerste werkstuk, is een plaat geworden waarin de invloeden uit haar verleden allemaal een mooie plaats hebben gekregen. Zo hoor je duidelijk dat ze een klassiek geschoolde pianiste is, die weliswaar de "rock 'n' roll" niet uit het oog verliest. Spontaan zal je denken aan PJ Harvey, misschien zelfs aan Kate Bush of Tori Amos. Maar ook haar voorliefde voor het theatrale, komt hier tot uiting.
Het openingsnummer 'Something of an end' klinkt zowel ingehouden rustig (in de strofes) als licht uitbundig (in het refrein), 'Golden Star' is dan weer een sprankelende popsong waarin Shara haar stemtimbre uit haar operatijd even oprakelt, 'Gone away' is rustiger maar daarom niet minder overtuigend, 'Dragonfly' (bekijk de video op www.mybrightestdiamond.com) vertelt het verhaal van de libel die verstrikt raakte in een spinnenweb en ons uitnodigt om met haar weg te vliegen, om je maar en idee te geven van de sfeer van My Brightest Diamond's teksten.
'Freak out' moet het hebben van zijn ritme en het licht irritante 'freak out'-refreintje maar voor de rest geen kwaad woord over deze plaat. Want ook wat we te horen krijgen in de tweede helft van deze cd, behoort tot de hoogtepunten.

Geen enkel dieptepunt dus op deze plaat van My Brightest Diamond waar klassiek, opera en pop mooi in evenwicht zijn en nergens overheersenen. De bevreemdende en verhalende songteksten, een stem die zowel bij hoog als laag kan bekoren, My Brightest Diamond heeft gewoon alles in zich om een grote dame te worden.
Deze cd zal wellicht in vele eindejaarslijstjes opduiken en met recht en rede, dacht ik zo.
Toch maar vier geitjes? Laat het gewoon een aanmoediging zijn voor Shara om ons volgende keer volledig van onze sokken te blazen.

MySpace

Downloads:
Something of an end (mp3)

september 12, 2006

Guther - Sundet


"Sundet", het tweede album van het Duitse duo Guther, is een plaat vol indiepop zoals bijvoorbeeld Belle & Sebastian ze ook graag maakt. Zangeres Julia Guther kleurt met haar warme stem de songs op "Sundet" maar is daarnaast ook nog een begenadigd tekenaar, zoals blijkt op haar website www.juliaguther.de.
Ze schreef het album samen met haar muzikale partner-in-crime Berend Intelmann in een Zweeds zomerhuisje, in een woonkamer ergens in Hamburg en in een Berlijnse studio en het resultaat is een coherent en zelfs romantisch album geworden.

Nadat het openingsnummer 'Still in this town' de luisteraar in de sfeer heeft gebracht, krijgen we de meest up-tempo nummers van de plaat voorgeschoteld: 'Statements' met zijn herkenbare riff (een uitgeklede versie van 'The Passenger' van Iggy Pop) en 'Many frames per second'. Het rustige 'Throwing thoughts' zuigt de luisteraar daarna, vooral dankzij het ronddraaiend refrein, helemaal naar zich toe.
"Sundet" grossiert in warme popsongs die vooral gedragen worden door de stem van Julia. Het zijn sieraden die op het eerste gezicht niet echt opvallen maar dan plots door een bepaalde lichtinval wel plots kunnen gaan schitteren. Het is de ideale soundtrack bij de dagelijkse mijmeringen: even weg uit de harde wereld om je te laten onderdompelen in de warme gloed die we vanaf nu gewoon "Sundet" noemen.

Alhoewel "Sundet" aanvankelijk wat braaf klinkt, slaagt Guther er toch in om elf pretentieloze indiepop-songs af te leveren waar menig muziekliefhebber zijn duimen en misschien zelfs vingers zal van aflikken. Deze plaat kan ik dan ook 'warm' aanbevelen aan de romantische ziel die voor zijn candle-light dinners eens iets anders wil dan het suikerzoete van een Knuffelrock bijvoorbeeld.

MySpace
Beluister enkele nummers op de site van de platenfirma
Buy on eMusic
The Hype Machine

Downloads:
Statements (mp3)

september 11, 2006

Benni Hemm Hemm - Benni Hemm Hemm


Benni Hemm Hemm telt - ik heb ze net nog even nageteld - 17 (inderdaad: zeventien) leden. Hier is met andere woorden geen sprake van een gewoon rockgroepje zoals er al zo veel zijn: Benni Hemm Hemm, alleen die naam al maakt een mens nieuwsgierig, is een big band uit Ijsland. En niet zo maar één blijkbaar: in 2005 wonnen ze er de award voor beste nieuwkomer én beste album voor hun debuut. Dit gelijknamig debuut is nu ook hier verkrijgbaar.

De hoofdtoon op dit album wordt vooral gevormd door de vele blazers (trompet, hoorn, trombones, enz.) die dit gezelschap rijk is, de taal varieert tussen het Ijslands (dat neem ik toch aan) en het Engels en de muziek klinkt soms uitbundig en dan weer ingetogen en treurig.
Zo begint en eindigt het album vrolijk met 'Beginning End': een sfeervolle song die je onmiddellijk in de juiste -uhm- sfeer brengt. Of neem bijvoorbeeld 'Ku Ui Po' en hoor hoe een echte carnavalskraker zou moeten klinken.
'Til Eru Frae' laat een heel andere Benni Hemm Hemm horen: een intrieste intro, een dodenmars waardig, ontaardt uiteindelijk in een troostend coda: dichter bij het echte leven kan een song echt niet komen, denk ik dan. En bij songs als 'Fight' en vooral 'I can love you in a wheelchair baby' moet ik dan plots weer denken aan Jens Lekman.

Dat Benni Hemm Hemm in hun thuisland zoveel lof kreeg, blijkt na het beluisteren van dit album volledig terecht te zijn. We hebben hier duidelijk te maken met een unieke band die als big band een meer dan originele sound weet te creëren, die nog zeer eigentijds klinkt ook. Een aanrader voor wie zijn muziekjes graag eens anders heeft.

MySpace
The Hype Machine

Downloads
Labbi (mp3)
I can love you in a wheelchair (mp3)