Radio-C

januari 30, 2007

Arcade Fire op straat na concert!

Arcade Fire is al druk aan het touren en onlangs hielden ze halt in Londen. Na hun concert in St. John's Church, gaven ze nog snel een mini-concertje op straat waarvan hieronder bewijsmateriaal te vinden is.
Het moet een uitermate goede show geweest zijn daar in Londen als we op het humeur van Regine Chassage mogen afgaan.


Blijkbaar was het niet de eerste keer dat zoiets gebeurde want op YouTube zijn nog van deze filmpjes te vinden.

Een cover van 'Boys don't cry':


In Portland:

januari 26, 2007

CD van Week #4: Clap Your Hands Say Yeah - Some Loud Thunder


Vorig jaar had men de mond vol van de invloed die het internet heeft op de lancering van bepaalde artiesten. Dankzij het wereldwijde web konden we namelijk kennis maken met nieuwe acts als Arctic Monkeys en Lilly Allen, die hun faam aan allerlei blogs, My Space en andere YouTubes te danken hadden. Maar het beste voorbeeld van deze nieuwe marketingstrategie werd hierbij vaak over het hoofd gezien, nl. Clap Your Hands Say Yeah! Zij zijn het echte bewijs dat de 'mond-tot-mond'-reclame nog steeds de beste manier is om een 'product' te promoten. Hun gelijknamig debuut dat bij ons vorig jaar verscheen, maar in hun thuisland al in 2004, kon op heel wat goedkeuring rekenen en werd zelfs een bescheiden commercieel succes in onze lage landen, wat ondanks de beperkte airplay toch zeer noemenswaardig is. Hun concert in de AB van vorig jaar was dan ook een tijd op voorhand uitverkocht. Benieuwd wat dat dit jaar zal zijn als ze samen met Cold War Kids - een van de bands die het gaan maken in 2007? - onze concertzalen onveilig komen maken.
Wat zal 2007 ons nog meer brengen? Het lijkt erop dat dit het jaar waarin recent gehypte groepen zullen moeten bewijzen dat ze meer dan een ééndagsvlieg zijn. Reikhalzend kijken we dan ook uit naar vers voer van Bloc Party, Arcade Fire, Kaiser Chiefs en dus zeker ook naar de nieuwe Clap Your Hands Say Yeah! Zullen ze erin slagen om het hoofd te bieden aan het 'moeilijke-tweede-plaat"-syndroom of gaan ze deze keer volledig op hun bek?
Het was dan ook met een zekere vrees en vrij grote verwachtingen dat ik "Some Loud Thunder" in mijn cd-speler laadde. En wie met deze ingesteldheid begint aan "Some Loud Thunder" zal aanvankelijk toch wat teleurgesteld achterblijven, maar de doorzetter wint, zo zal later blijken!

Het openingsnummer maakt alvast duidelijk dat deze plaat anders wil zijn dan hun debuut. De sound waarin het eerste nummer gedrenkt wordt, kan je nog het best omschrijven als het geluid dat uit een oude platenspeler komt waarvan de naald zijn beste tijd al heeft gehad en waarvan de volumeknop wat ontregeld blijkt. Alec Ounsworth beweert dat deze song alleen zó voor hem werkte, persoonlijk vind ik het spijtig dat de aandacht daardoor wat afegeleid wordt van de toch degelijke compositie. Ik ben vooral benieuwd hoeveel fans hun exemplaar (al dan niet woedend?) naar de winkel zullen terugbrengen of hoeveel - al dan niet illegale - downloaders op zoek zullen gaan naar een betere versie van deze song of - godbetert, humor zit soms in een klein hoekje verscholen - de plaat dan toch op een zilveren schijfje aanschaffen om tot de conclusie te komen dat hun vers aangekocht kleinood met hetzelfde euvel opgezadeld zit. Clap Your Hands Say "You're on Candid Camera"!

Een andere opmerkelijke song is de eerste single 'Satan Said Dance', die behoort tot de weinige nummers die bij een eerste beluistering wel al direct blijven hangen. De bliepjes en andere vreemde geluidjes katapulteren je dan wel regelrecht terug naar de prehistorie der computerspelletjes, de song heeft echter ook een drive waaraan weinigen zullen kunnen weerstaan. Als er één nummer is waarmee CYHSY commercieel succes zou kunnen hebben, is het toch met deze 'Satan Said Dance'. Ik ben vooral benieuwd welke danspasjes u uit uw kast zult halen om hierop loos te gaan op de dansvloer!

Dat niet alle nummers op "Some Loud Thunder" op instant-goedkeuring kunnen rekening, had u wellicht al door maar dat blijkt vele luisterbeurten later plots helemaal niet erg. Op het wat drammerige en stuurloze 'Emily Jean Stock' na, durven we toch beweren dat er geen enkel echt zwak nummer op deze moeilijke tweede staat. Waarmee 'moeilijke tweede' plotseling meer opgaat voor de luisteraar dan voor de artiest in kwestie.
Zo heeft 'Mama, Won't You Keep Them Castles in the Air and Burning?' gelukkig meer in zich dan zijn lange titel. Na een onheilspellend intro komt de song langzaam op dreef om in het refrein helemaal pretentieloos amusement aan te bieden. 'Goodbye to Motehr and The Cove' mag dan wel tikken als een tijdbom, ontploffen doet de song niet, en net die onderhuidse spanning maakt van deze song een echte verademing.

'Underwater (You and Me)', een nummer dat al een tijdje op hun site gratis te downloaden viel, is één van de weinige songs die even goed op hun debuut had gekund maar toch niet tot de echte hoogtepunten mag gerekend worden. De echte hoogtepunten heten 'Love Song No. 7': een luchtig piano'tje met dreigend refrein, en bij elke beluistering krast deze song nog dieper in je muzikale ziel. (Ook gratis af te halen op hun site BTW) Ook 'Yankee Go Home' behoort ondertussen tot mijn persoonlijke favorieten. Alec klinkt hier zelfs alsof hij bezeten is van Frank Black en mede door het wulpse gitaartje is de sound van The Pixies niet ver weg.

Met 'Some Loud Thunder' maakt Clap Your Hands Say Yeah vooral logisch vervolg op hun succesvol debuut. Deze tweede bewijst dat ze lak hebben aan platgetreden paadjes en liever zelf hun koers willen bepalen. Wellicht zal deze plaat hen niet veel extra fans opleveren en sommige fans zullen zelfs licht ontgoocheld zijn, toch zal iedereen moeten erkennen dat "Some Loud Thunder" een gedurfde tweede plaat is van een groep waarvan de verwachtingen misschien wel wat te hoog waren. "Some Loud Thunder" is duidelijk nog niet het meesterwerk dat ze zonder twijfel in zich hebben, het is wel een groeiplaatje met een paar zeer sterke nummers en een voorbode van meer, nog veel meer! Clap Your Hands Say Wait and See!

Downloads:
Love Song No. 7
Underwater (You and Me)

MySpace

Labels:

januari 20, 2007

CD van Week #3: Kristin Hersh - Learn to Sing like a Star

Wie kent Kristin Hersh nog? De dame die die spil vormde van The Throwing Muses, waarin ook Tanya Donelly speelde, en die samen met Michael Stipe een werledhit scoorde met de song 'Your ghost', en die vorig jaar met 50 Foot Wave een stevig rockalbum maakte, wel die dame is terug met een solo-album: "Learn to sing like a star" en neem het van mij aan, het is haar beste werk sinds "Hips and Makers" uit 1994.



De eerste single van het album is de openingstrack 'In shock' en kan je hieronder bekijken/beluisteren.


'In shock' zou eigenlijk niet misstaan hebben op een Throwing Muses-album. De rest van het album is vooral rustiger van aard, alhoewel de elektrische gitaar hier en daar toch voor de nodige fuzz mag zorgen.
Je zal er geen nieuwe klassieker vinden in het genre van 'Your ghost', maar dat geeft niets als je daarvoor songs als bijvoorbeeld 'Nerve endings' voor in ruil krijgt.
Geen wereldplaat dus wel één die de wereld zeker moet gehoord hebben en voor sommigen misschien een (hernieuwde) kennismaking met het ganse oeuvre van mevrouw Hersh.

Bekijk de video van het prachtige 'Your ghost'.



En hier de 50 Foot Wave versie van dezelfde song.

Labels:

MUSIC BLOG TOP 100 ALBUMS - 2006

Vorige maand kreeg ik een mailtje in mijn virtuele bus om mijn lijstje met beste albums van 2006 door te mailen naar Indieforbunnies. Zij zouden dan - net als vorig jaar trouwens - de ultieme lijst maken van alle muziekblogs.

Vanaf deze week kan je de lijst bekijken op hun site. En de nummer 1? Neen, hij stond niet in mijn persoonlijke top 10, wel ergens lager.

januari 12, 2007

CD van Week #2: The Shins - Wincing The Night Away


Van The Shins verschijnt op 22 januari hun derde album: "Wincing The Night Away".
Vorige maand konden we al kennis maken met de heel leuke single 'Phantom Limb' (bekijk de video hieronder) en met deze cd zouden ze wel eens aan de vooravond van een doorbraak kunnen staan. Op Rateyourmusic zijn ze op dit moment zelfs verantwwordelijk voor het best ealbum van het (ok, nog zeer prille) jaar. Benieuwd wat dat oplevert op het eind van 2007.

The Shins klinken als een gedachtenballon in een strip: dromerig en kleurrijk. Ze maken levendige lentemuziek met een herfstintje, wat kan je meer wensen in deze tijden van totale seizoensverwarring. Ze nemen het op voor dat kleine bloemetje dat zijn kopje boven de sneeuw wil uitsteken. Kortom: met deze plaat krijg je de mooiste dromen ooit.

Links:
MySpace
SubPop-label

Video:
'Phantom Limb'


MP3's:
'Phantom Limb' (mp3)
'Kissing the Lipless' (mp3)
'So says I' (mp3)
'Know Your Onion' (mp3)

Labels:

januari 09, 2007

Cold War Kids - Gratis (Free!) Covers

Cold War Kids deden onlangs een akoestische set ten voordele van borstkanker en de Kids zijn zo vriendelijk geweest om de zes covers die ze daar speelden gratis en voor nikske aan te bieden op hun site.
Allen daarheen! En vergeet niet 'dankuwel' te zeggen.


Links:
1. Indoor Fireworks - mp3 (Elvis Costello)
2. Fast As You Can - mp3 (Fiona Apple)
3. Die Die Die - mp3 (Dr. Dog)
4. I Don't Wanna Grow Up - mp3 (Tom Waits)
5. Tonite, You Belong To Me - mp3 (Lawrence Welk)
6. The Littlest Birds - mp3 (Be Good Tanyas)

Video:
'Hang me up to dry'


'We Used to Vacation'

The Klaxons

Ik had ze niet opgenomen in mijn lijstje van nieuwe bands die het wellicht - wie twijfelt er eigenlijk aan mijn voorspellingen? - zullen maken in 2007, maar daar horen ze in ieder geval thuis: The Klaxons!

Debuutalbum volgt eind deze maand en kreeg de titel "Myths Of The Near Future" mee.

Wie de Arriba-lijst wat volgt, kent het nummer 'Magick' zeker en vast maar deze heren hebben nog andere troeven. Bewijsmateriaal hieronder.

Video 'Magick'


Video 'Golden Skans'


Video 'Gravity's Rainbow'


januari 07, 2007

The Pigeon Detectives

Ze zullen dit jaar gegarandeerd de ether teisteren, voorlopig maken ze vooral de blogosfeer onveilig: The Pigeon Detectives!
Het is nog niet bekend wanneer hun debuutalbum verschijnt, maar dat leest u hier wel als het zo ver is. Eind februari verschijnt alvast een nieuwe single: 'Romantic Type'.

Geniet ondertusen van deze heerlijke single:

januari 06, 2007

Arcade Fire - Black mirror


De eerste single van het album "Neon Bible" wordt blijkbaar 'Black Mirror' en kan je nu voorbeluisteren op hun site.

BTW: geef toe 'Rebellion (lies)' is toch een ernstige kandidaat voor beste song aller tijden (hier in de crazy live versie)!:

januari 05, 2007

CD van Week #1: The Triffids - Calenture (re-issue)


Eind deze maand verschijnt een heruitgave van - voor mij althans - het beste album van The Triffids: "Calenture". Vorig jaar werd hun andere meesterwerk ("Born Sandy Devotional") al in een nieuw jasje op de markt gebracht. Nu is het dus de beurt aan enerzijds "Calenture" maar anderzijds krijgt ook "In the Pines" een opknapbeurt.

"Calenture" is pure nostalgie voor mij. Het album verscheen in 1987 en lag op 24 december onder de kerstboom. Tot op de dag van vandaag is dit het beste kerstalbum dat ik ooit heb gehoord. De plaat staat vol parels van het kaliber 'Bury me deep in love', 'Blinded by the hour', 'Holy water', 'Open for you' en de beste Triffids-song of all time 'Jerdacuttup man'.
Wie deze nog niet in zijn collectie heeft, krijgt nu de kans om dit goed te maken. En je krijgt er nog een heleboel extra's bij.

Tracklist:
Disc 1
1. Bury Me Deep In Love
2. Kelly's Blues
3. A Trick Of The Light
4. Hometown Farewell Kiss
5. Unmade Love
6. Open For You
7. Holy Water
8. Blinder By The Hour
9. Vagabond Holes
10. Jerdacuttup Man
11. Calenture
12. Save What You Can
Bonus Tracks
13. Baby Can I Walk You Home
14. Region Unknown
15. Love The Fever
16. Bad News Always Reminds Me Of You
17. Everything You Touch Turns To Time

Disc 2
1. Bury Me Deep In Love (rehearsal demo)
2. Kelly's Blues (rehearsal demo)
3. A Trick Of The Light (rehearsal demo)
4. Hometown Farewell Kiss (rehearsal demo)
5. There Must Be A Curse On Me (rehearsal demo)
6. Open For You (rehearsal demo)
7. Burned (rehearsal demo)
8. Blinder By The Hour (rehearsal demo)
9. Vagabond Holes (rehearsal demo)
10. Jerdacuttup Man (rehearsal demo)
11. Save What You Can (rehearsal demo)
12. Calentura

Er is zelfs een nieuwe video te bekijken van het slotnummer 'Save what you can'.


Bekijk de video van 'Bury me deep in love'


Links:
The Hype Machine
'The Seabirds' (mp3 "Born Sandy Devotional")

Labels:

The Sounds of 2007

Net zoals elk jaar houdt BBC een poll om te weten te komen welke artiesten in het nieuwe jaar 'hot' zullen zijn.
Je kan het lijstje voor dit jaar hier bekijken en er van elke artiest een nummer beluisteren.

Hun nummer 1 is trouwens: Mika - idd who the fuck is Mika!?

januari 04, 2007

He's Alive!


Andrew Dorff is still alive!
Hij heeft zelfs een MySpace-pagina met nieuwe songs: check it out!

januari 02, 2007

Tips voor 2007

Welke bands zult u de komende maanden veelvuldig horen en zullen vaak 'the next big thing' genoemd worden?

Hier is mijn lijstje:

The Wombats

From: Liverpool UK
Album "Girls Boys and Marsupials" (fun!)
Tweede single 'Lost in the post' wordt fel gesmaakt in de blogosfeer. Hier al je zeker nog van horen!
Klinkt als: "Dynamic sparkle-popshimmering guitars are raised to another level by all-together harmonies" - The Fly
MySpace
(112 000 resultaten op Google)


The Maccabees

from: Brighton UK
Meest recente single heet 'First love' en haalde net de UK Charts (nr. 40)
(472 000 resultaten op Google)
MySpace


The Pigeon Detectives

From: Leeds UK
Hun single 'I found out' is out now en zeer leuk!
Omschreven als "Indie-Pop Perfection" volgens NME
MySpace
(173 000 resultaten op Google)


Cold War Kids

From: Long Beach USA
Zijn nu reeds op uw favoriete zender te beluisteren met hun single 'Hang me up to dry'. In februari verschijnt hun debuut "Robbers & Cowards".
"A sound so original and timeless you wonder how it sprang from the Los Angeles suburbs and not the dark, rich loam of the bayou" - (LA Times)
MySpace
(1 020 000 resultaten op Google)