Radio-C

november 12, 2006

Dr. Dog - Takers and Leavers EP


Met deze EP wil Dr. Dog (Philadelphia, VS) ons warm maken voor hun nieuwe full album dat volgend jaar verschijnt en door hun warme sound weten ze onze aandacht toch even vast te houden. Dr. Dog neemt je mee in hun eigen ontworpen teletijdmachine naar de jaren 60-70 (vergeet dus die 80's revival!) en serveert vervolgens songs die zo uit de pen van bijvoorbeeld een jonge David Bowie zouden kunnen gevoeid zijn.

Luister bijvoorbeeld maar naar de eerste track: 'Ain't it strange', een song gezongen met het timbre van Mr. Bowie die de steun van de Beach Boys (ook met de teletijdmachine overgebracht) kreeg, Dr. Dog zal dus zeker niet als een van de grote vernieuwers in de muziekgeschiedenis bestempeld worden. En toch blijf je gefascineerd luisteren naar bijvoorbeeld 'Goner', een song waarin ze John Lennon naar de kroon proberen steken en, geloof het of niet, het resultaat mag er best zijn!
'Die, die die' en 'California' zijn twee gospelsongs, met respectievelijk blues- en Mama's en Papa's-invloeden. En zo gaat het verder op dit EP'tje: songs uit lang vervlogen tijden die bij deze dokter een facelift kregen waardoor ze terug fris gaan klinken.

Op 'Takers and Leavers' wanen we ons in andere tijden en storen we ons daar niet aan, toch vrees ik dat een volledig album met zulke songs wat sneller zal gaan vervelen. Elk nummer mag dan leuk genoeg zijn om gehoord te worden, leuk gaat na een tijdje ook vervelen.
Deze EP heeft dan ook niet meteen een lange houdbaarheidsdatum en moet zijn meerdere (uiteraard) erkennen in zijn inspiratiebronnen. Maat laten we met Dr. Dog afrekenen als ze hun full album presenteren, voorlopig krijgen ze het voordeel van de twijfel.

MySpace

Downloads:
Ain't it strange (uit 'Takers and Leavers')
Pretender
Say Something