Radio-C

december 19, 2006

Albert Hammond Jr. - Yours to Keep


Albert Hammond Jr is zoals zijn naam al laat vermoeden de zoon van Albert Hammond, de man die in de jaren 70 hits had met 'It never rains in Southern California' en 'The Free Electric Band'. Maar u kent Jr. wellicht als de lead-gitarist van The Strokes, die me begin dit jaar niet echt konden overtuigen met hun "First Impressions of Earth".
"Yours to Keep" is zijn eerste solo-album en bevat gastbijdragen van o.a. Strokes-zanger Julian Cassablancas, Ben Kweller en Sean Lennon (op de single '101').
Wie verwacht dat deze plaat in het verlengde zou liggen van The Strokes-platen zou wel eens voor een, weliswaar kleine, verassing kunnen staan. Dit album is namelijk meer pop-gericht dan we verwachten. Alhoewel hij uiteraard zijn muzikale verleden niet volledig kan verbergen.

Het openingsnummer zet je wel even op het verkeerde been. De naïeve instrumentie doet vermoeden dat Jr. muziek wil maken voor de Juniors onder ons en zou ook van Sufjan Stevens kunnen zijn, maar met 'In transit' bewijst hij dat hij wel degelijk een memorabel nummer uit zijn mouw kan schudden. Echte rocknummers moet je hier dus niet verwachten, maar wat Albert Hammond Jr. ons daarvoor in ruil geeft, is zeker de moeite waard.
De single wist alvast een plaatsje op te eisen in ons muzikaal geheugen van 2006, maar ook andere songs op dit debuut zijn verre van onvergetelijk: 'Bright young thing' en 'Call an ambulance' (u fluit het meeten mee!). Maar vooral 'Scared' zal zich onvermoeibaar een weg banen naar die ene grijze hersencel, die instaat voor de deuntjes die u wilt bewaren.

Albert Hammond Jr. heeft alvast nog een toekomst moest het met The Strokes verkeerd aflopen. Onze zegen heeft hij alvast, want op basis van deze plaat, durven we gewoon beweren dat hij een betere plaat gemaakt heeft dan de laatste van de Strokes.

MySpace