Radio-C

juli 25, 2005

Hard-Fi "Stars of CCTV"


Hard-Fi, weeral zo'n groepje dat op de 80's-kar springt? Jawel, ze kruiden hun muziek met de juiste invloeden uit de jaren 80 maar ze zijn méér dan het zoveelste groepje in die rij.
Frontman van Hard-Fi is ene Richard Archer die eigenlijk niets liever wil dan beroemd worden in de Verenigde Staten, niet om er meer albums te verkopen dan bijvoorbeeld The Killers, want die vindt hij goed, maar om de concurrentie aan te gaan met Eminem.
Richard groeide op in het ronduit saaie en grauwe Staines en nam daar in 2002 het mini-album "Stars of CCTV" op voor zeer weinig geld (in ruil voor £300 huurgeld en een tweedehandscomputer), het resultaat was ronduit verbluffend en de platenmaatschappijen wilden deze groep kost wat kost een contract aanbieden. Eind 2004 tekende Richard bij het grote Atlantic en nu is er dan het volwaarige debuut.
'Hard to beat' is wellicht het bekendste nummer op dit ogenblik want niet weg te branden uit de ether maar op de plaat staan er nog meer songs te dringen om die plaats in te nemen. 'Cash machine' (hun debuutsingle) of de volgende single 'Tied up too tight' inclusief jongenskoor in het refrein. OK, de invloeden zijn vrij duidelijk: The Specials, The Clash, New Order om er maar een paar te noemen maar toch slaagt Richard erin een eigen gezicht om zijn muziek te plakken: punk-pop hip-hop stomp-rock (volgens hun officiële site).
Op basis van de single 'Hard to beat' vond ik Hard-Fi niet echt de moeite maar het album biedt dus veel meer, spijtig dat naar het eind van het album de kwaliteit van de songs wat naar beneden gaat maar dat we van Hard-Fi nog zullen horen staat nu al als een paal boven water. (8/10)

Downloads:
Cash machine (inSound)
e-card (beluister het album)