Radio-C

juli 16, 2005

Okkervil River "Black sheep boy"


Okkervil River, genoemd naar een bestaande rivier bij St. Petersburg uit een boek van Tatyana Tolstaya, is de groep rond Will Sheff uit Austin.
"Black sheep boy" is hun vierde album (hun mini-album van vorig jaar niet meegerekend) en we kunnen er eigenlijk kort over zijn: het is een meesterwerkje waarvan ik enorm onder de indruk ben.
Het album begint met de titeltrack: een cover van Tim Hardin en in de rest van de songs tekent Will Sheff het verloop van het leven van deze Black Sheep Boy. En echt rooskleurig kan je het niet noemen. Zo blijkt al bij het tweede nummer (en prijsbeest nummer één) 'For real' ("Some nights I thirst for real blood, for real knives, for real cries. And then the flash of steel from real guns in real life really fills my mind.") waarin je bij de eerte noot al hoort dat er iets te gebeuren staat, tot inderdaad: een ferme lap op de drums onze angsten doen uitkomen en we vertrokken zijn voor bijna 5 minuten kippenvel. Will Sheff slaagt erin om in zijn stem de gevoelens van woede, frustratie, emotie, verdriet (noem maar op) te stoppen waardoor de songs gewoon onder je huid kruipen en zich daarna nestelen in je geheugen om op een onbewaakt moment te voorschijn te komen. Gelukkig wordt er daarna even gas terug genomen in het nummer 'In a radio song' (ook wel Black Sheep Boy III genoemd) maar in 'Black' is het weeral prijs: een song die je meteen meefluit en je goedkeurend doet denken dat er meer van deze songs zouden moeten gemaakt worden. De tekst snijdt weer het fijnste van het leven aan: "But if I could tear his throat, and spill his blood between my jaws, and erase his name out for good, don’t you know that I would?" (om maar één voorbeeld te geven). Bloedstollend dus.
'Get big' is het volgende rustpunt en wordt in duet gezongen met Amy Annelle, je zou zowaar beginnen denken dat het nog goed komt met ons zwarte schaap. 'A king and a queen' is een prachtig folknummer dat ook niet zou misstaan op Bright Eyes' "I'm Wide Awake, It's Morning". Het volgende prijsnummer heet 'All the latest toughs' en is zowaar een hit, maar wellicht niet in deze wereld.
Wie de wereld van Okkervil River wil ontdekken kan dat via twee nummers die zowaar gratis en voor niets te downloaden zijn van de officiële site van de platenfirma. Doen!
Eindconclusie: 9.5/10

Downloads:
For real
Black