Radio-C

juli 08, 2005

Clap Your Hands Say Yeah!


Clap Your Hands Say Yeah is een zeskoppige band die op dit moment very hot is in de internationale muziek-blogosfeer. Vorig jaar catapulteerden menig blogger The Arcade Fire naar internationale roem en dit jaar zou Clap Your Hands wel eens aan de beurt kunnen zijn. Daarenboven bestaat er zelfs meer dan één gelijkenis met hun voorgangers. Enerzijds is er uiteraard dezelfde positieve buzz op de muziek-blogs maar anderzijds is er ook de muzikale gelijkenis: de Talking Heads staan bij beide groepen blijkbaar hoog aangeschreven; meer zelfs: bij Clap Your Hands zou de zanger best een soundmix-wedstrijd als David Byrne kunnen overleven (winnen is echter een ander paar mouwen).
Er is echter wel één belangrijk verschil met The Arcade Fire: Clap Your Hands heeft nog steeds geen platencontract! Maar wellicht staan er nu toch enkele te drummen om hen te tekenen.

Maar genoeg inleiding hoe klinkt de muziek?
Clap Your Hands Say Yeah klinkt minder overweldigend en daardoor minder overtuigend dan The Arcade Fire maar kan wel een cd vullen met sterke songs.
Het gelijknamige debuutalbum opent met een Carnivalesque intro waarin de groepsnaam alle eer wordt aangedaan, daarna volgen meer traditionele rocksongs (op het instrumentale 'Sunshine and clouds' na dat gespeeld wordt op kinderinstrumenten) zoals het rustige 'Details of the war' waarin 'Transmission' van Joy Division gezongen wordt door David Byrne met een gastrol van Bob Dylan op mondharmonica. 'The skin of my yellow country' is meer up-tempo en al een stuk vrolijker. In 'Heavy metal' gaat het er nog iets wilder aan toe, maar wees gerust het is verre van heavy metal, eerder rammelrock grand cru.
Met het instrumentale tokkelgitaarnummer 'Blue turning gray' nemen ze vervolgens wat gas terug om dan genadeloos toe te slaan met 'In his home on ice' dat je nog best kan vergelijken met het betere werk van Bettie Serveert. Het slotnummer 'Upon this tidal wave' is een eenvoudig akoestisch up-temponummer maar behoort daarmee wel tot de hoogtepunten van deze cd.

"Clap Your Hands Say Yeah" is zondermeer een groeiplaatje waaraan je veel plezier zult beleven en het is bijgevolg begrijpelijk dat ze the flavour of the month zijn. Nu nog een goed platencontract. Wie zo lang niet kan wachten kan de cd bestellen via inSound. En voor wie nieuwsgierig geworden is, je kan drie nummers downloaden via hun site: volledig legaal!

Downloads:
'In this home on ice'
'Upon this tidal wave of young blood'
'Over and over again (lost and found)'

Links:
MetaCritic (91%)