Radio-C

juli 22, 2005

Sufjan Steven "Illinois"


Sufjan Stevens is een folk singer-songwriter die met "Come on feel the Illinoise" zijn tweede cd over de vijftig staten van de VS aflevert. Het eerste deel was een ode aan Michigan.

De nieuwe plaat, zijn vijfde in totaal, krijgt overal zeer goede kritieken en deze zijn mijns inziens meer dan terecht want de songs zijn één voor één van hoog niveau, rijkelijk gearrangeerd met piano, strijkers en blazers en opgesmukt met lieftallige koortjes en dito refreintjes. Dit alles zorgt er voor dat dit geen zware conceptplaat is, zoals je misschien zou kunnen denken maar eerder een volwassen en aangename collectie songs is van een begenadigd singer-songwriter.

Een van de uitschieters, bij een eerste beluistering, is 'Chicago' dat zich onmiddellijk tussen je hersencellen nestelt om je daar een shot muzikale prozac toe te dienen. De andere hoogtepunten opsommen is onbegonnen werk, zeker als je weet dat de cd twintig nummers telt (diverse intermezzo's wel meegeteld) en afklokt op bijna 80 minuten. Maar ook wat trieste 'John Wayne', 'Decatur' met banjo, 'Casimir Pulaski Day', 'The man of Metropolis steals our hearts' die heel even zijn spierbundels laat zien en de enige song is waar een elektrische gitaar even mag uithalen en 'They Are Night Zombies...' met schitterend en aanstekelijk vioolspel kunnen mij meer dan bekoren.
Voor velen nu reeds de plaat van het jaar, ik blijf voorlopig vasthouden aan "The Great Destroyer" van Low wat dat betreft, maar verre, zéér verre van slecht, mag ik wel stellen.
(8.5/10)

Downloads:
Casimir Pulaski Day
The Man of Metropolis steals our hearts
(klik op listen en daarna download song to my computer)