Radio-C

april 25, 2006

Guillemots


Nog zo'n een groepje waarvan gezegd wordt dat ze het gaan maken in 2006: Guillemots.
Op de naam afgaande kan je denken dat je met een Franse band te maken hebt maar niets is minder waar: het gaat hier wel degelijk om een Britse groep waar ondertussen al heel wat platenfirma's voor in de rij staan. Voorlopig zitten ze nog bij het FantasticPlasticRecords-label maar hoe lang zal dat nog duren?


Volgende maand verschijnt hier in Europa hun eerste mini-cd ("From the Cliffs") met daarop alle reeds uitgebrachte EP's en eeen extra song. Later dit jaar, op 12 juni meer bepaald, volgt dan de full-cd "Through The Windowpane", waarvan de BBC nu al beweert dat het een grote kans maakt op de Mercury Prize voor dit jaar. (Ze kregen ook de vijfde plaats toebedeeld in de Sounds of '06 van diezelfde BBC.) En in hun thuisland hebben ze ondertussen al de eerste single van die debuutplaat uitgebracht: 'We're here'.

Maar hoe klinken deze jongens uit Birmingham? Volgens het tijdschrift Spin als Animal Collective met Chris Martin (die van Coldplay, you know?) als zanger. Pop met een randje dus en zo hebben we ze graag, tenminste als dat randje lekker krokant is zoals hier.
Luister bijvoorbeeld naar de single 'Trains to Brazil', een feel-good up-tempo song die qua sfeer wat doet denken aan 'Wake up Boo!' van The Boo Radleys. Maar Guillemots zijn ook in staat om in de rustiger nummers te bekoren, getuige daarvan het negen minuten durende en van de nodige weerhaakjes voorziene 'Over the stairs'.
Ik ben zeer benieuwd naar hun debuutplaat, en u misschien ook na het horen van enkele van hun fraaie songs.

Links:
MySpace (beluister drie tracks)
M3 online-blog (incl. enkele downloads)
E-music (indie-download shop voor een (zeer) redelijke prijs!)