Radio-C

september 03, 2005

Elbow "Leaders of the free world"


Elbow maakt dromerige popliedjes die vooral door hun klankkleur het best tot hun recht komen in de herfst. Voorlopig genieten we hier nog even van een lekker nazomertje maar over een goede maand (of twee) wordt "Leaders of the free world" uw favoriete soundtrack bij een duitere avond met weeral niks op tv.
De derde plaat van Elbow gaat verder waar de vorige ophield. "Cast of thousands" was een van de betere platen uit 2003 en we zijn dus niet kwaad dat ze kozen voor meer van hetzelfde op deze cd.

Die typische percussie, het handelsmerk van menig Elbow-song, drijven de single 'Forget myself' vooruit en in het titelnummer wordt zelfs wat steviger gerockt. 'Leaders of the free world' mag zich zelfs een van de hoogtepunten van de plaat noemen. Ook 'Mexican standoff' behoort tot de stevigere songs op deze plaat.
Dromerige liedjes zijn er uiteraard ook: 'The stops' bijvoorbeeld klinkt wel erg breekbaar en ook 'An imagined affair' klinkt als een klaterend beekje bij valavond. 'The everthere' is de perfecte illustratie van wat wordt bedoeld met een 'mooi liedje': wat enkele schaarse maar rake pianoakkoorden met een song kunnen doen! En ook 'My very best' behoort tot het beste van Elbow: een zeer langzaam aanzwellend nummertje dat uiteindelijk openspat als een zeepbel en je ietwat vertwijfeld achterlaat.

Elbow heeft met dit album een waardige opvolger gemaakt voor "Cast of thousands" en alhoewel het album en beetje meer van hetzelfde is weet het best te overtuigen maar kan het zijn voorganger toch niet overtreffen. (8/10)

Downloads:
Asleep in the back (uit debuutalbum)