Radio-C

augustus 26, 2005

John Vanderslice "Pixel revolt"


John Vanderslice, u wellicht onbekend, is een producer-muzikant uit San Francisco die deze week zijn vijfde album uitbrengt. "Pixel revolt" is een sfeervol album geworden waar de tragere en mid-tempo nummers de hoofmoot uitmaken.

Elke song is eigenlijk een muzikaal verhaal(tje), zo gaat 'Trance Manual' over het bezoek van een journalist aan een Iraakse prostitué, het wat saaie 'New Zealand pines' is een liefdesbrief aan zijn ex, 'Continuation' is een murder-story ("how could the killer keep killing now that the killer’s dead?") die ook klinkt als een echt detective-verhaal (het lijken wel samples uit de zoveelste moordserie). Ook leuk is 'Angela', over een ontsnapt konijntje (een waardige opvolger voor Art Garfunkel's 'Bright Eyes' me dunkt): "I lost your bunny I let him out of the cage he was eating spring mix on the carpet he jumped through a window into the haze and hopped down magnolia boulevard no way he’ll survive maybe those last days of freedom were the best of his life". (snik snik).
Door het kabbelend tempo, we werden net niet zeeziek, van de meeste nummers zijn de hoogtepunten te zoeken bij de up-tempo nummers zoals 'Radiant with terror' waarin de kerkklokken rechtstreeks overgevlogen zijn vanuit de Smashing Pumpkins-studio waar ze de laaste keer gebruikt werden voor hun wereldhit 'Disarm', en, we moeten daar voor een keer eerlijk in zijn, het is een prettig wederhoren geworden. Ook 'Exodus damage' springt er in positieve zin uit door zijn uitgebreide instrumentatie en memorabel en dus meezingbaar refrein.
Gelukkig zijn er onder de andere (de tragere bedoelen we dus) nummers ook enkele pareltjes te vinden. Luister bijvoorbeeld eens naar het bijna-zelfmoord-lied 'Dead slate pacific', de openingstrack 'Letter to the East Coast', het reeds vermelde 'Trance Manual' of de op een bedje van piano geserveerde 'Peacocks in the video rain'.

John Vanderslice's "Pixel revolt" is allesbehalve en slechte plaat daarvoor staan er te veel echt goede songs op, anderzijds weet ze ook niet over de gehele lijn te overtuigen voornamelijk door het trage tempo ('het kabbelt te veel', zou de chef tegen zijn commis zeggen bij het aanschouwen van de mayonaise) maar al bij al slaat de balans toch over naar de positieve kant! (7/10)

Downloads:
Exodus damage
Trance Manual
Meer downloads bij Epitonic en John Vanderslice.

Metacritic (74%)