Radio-C

maart 18, 2005

Patrick Wolf "Wind in the wires"

Patrick Wolf zult u misschien niet kennen, hij u wellicht ook niet. Het enige verschil met u is dat hij onlangs een uitstekende nieuwe plaat heeft afgeleverd. "Wind in the wires" heet het kleinood.

Wie is die Patrick dan wel?
"Wind in the wires" is pas de tweede full cd, na "Lycanthropy" uit 2003 en een EP het jaar voordien, van Patrick Wolf die geboren is in Ierland maar opgroeide in Londen maar al op zeer jonge leeftijd de wijde wereld in trok.
Reeds op 16-jarige leeftijd werd hij ontdekt door Fat Cat records nadat hij op 14 jaar het kunstcollectief Minty had opgericht. De term jong talent is hier dus zeker op zijn plaats.
Op 21-jarige leeftijd geeft hij ons nu dus "Wind in the wires".

Hoe klinkt zijn nieuwe cd?
In een bepaalde recensie las ik dat het is alsof Nick Cave "Digital ash in a digital urn" zou gemaakt hebben. En heel ver van de waarheid zit die vergelijking inderdaad niet. Ik wou namelijk ook deze vergelijking maken maar dan met Morrissey in de hoofdrol. De waarheid zal er wel ergens tussen liggen zeker. Alhoewel zijn stem duidelijk meer raakpunten heeft met Morrissey maar ook met Brett anderson van Suede bijvoorbeeld dan met Cave.
De openingstrack en tevens eerste single 'The Libertine' laat ons duidelijk horen waartoe de heer Wolf in staat is. Een goede melodie op een elektronische ritmetrack zetten en opfleuren met wat violen. Daarna volgt een nummer dat qua sfeer en intensiteit zeer schatplichtig is aan Morrissey maar terug komt de ritmesectie uit een (computer)doosje waardoor het geheel veel eigentijdser klinkt dan good ol' Mozzer. 'The railwayhouse' is een klein simpel liedje dat vooral gezelschap krijgt van een bescheiden gitaartje en wat 'hand drums'. Het kan dus ook akoestischer als het moet.
Geen enkel slecht nummer passeert de revue, begrijpelijk dus dat deze plaat hier al ettelijke malen uit de boxen mocht schallen. Een naam om in de gaten te houden, die Patrick Wolf. En u las het natuurlijk hier voor het eerst ;-)!
Eindconclusie: 8/10

Links:
Lees zijn levensverhaal bij 3voor12.
Meer (vooral positieve) recensies.