Radio-C

februari 23, 2005

Ben Lee "Awake is the new sleep"


Ben Lee is een singer-songwriter uit Australiƫ die vroeger deel uitmaakte van Noise Addict, een van de favoriete groepen van Thurston Moore van Sonic Youth, die hun debuut-ep uitbracht op zijn eigen label in Amerika. De gemiddelde leeftijd van de groepsleden was toen 14 jaar! De eerste single was een ode aan Evan Dando van The Lemonheads: "I wish I was him" (daarna gevcoverd door het idool zelf).
Op 16-jarige leeftijd bracht Ben zijn eerste (akkoestische) solo-cd uit, getitled "Grandpaw Would". Twee jaar later, na de split van Noise Addict, kwam er een tweede album, "Something to remember me by". De single 'Cigarettes will kill you' werd bijna een hit in 1998 in zijn thuisland Australiƫ, maar hij werd bekender door zijn relatie met actrice Claire Danes.
Nu is er dan zijn zesde cd: "Awake is the new sleep". Vergeet de Thurston Moore-link want dit album staat vol akkoestische pop die dan ook nergens aan Sonic Youth doet denken. Het doet me wel denken aan de popliedjes van Eagle-Eye Cherry (u weet wel, het one-hit wonder van 'Save tonight' en broer van ons Neneh) en waarschijnlijk zo veel andere mindere goden.
Laat me beginnen met te zeggen dat we hier te maken hebben met een middelmatig album dat het spijtig genoeg moet doen zonder een wereldhit als 'Save tonight'. Er staan gelukkig wel een paar vermeldenswaardige nummers op dit album: de single 'Gamble everything for love' is best te pruimen, 'Catch my disease' is een simpel maar effectief popnummer dat voortgedreven wordt door een xylofoon-motiefje en eindigt in een nana-moment en de instant meezinger 'Into the dark' wordt vast en zeker een live-favoriet. Maar toch te weinig echt uitstekende songs dus om dit album aan te bevelen maar wie weet horen we later nog meer van deze jonge singer-songwriter, voorlopig moet hij de duimen leggen voor Bright Eyes en Josh Rouse. Maar onthoud die naam: Ben Lee!
Eindconclusie: 5/10

Links:
Official site
VH1
Scenestars
BBC6 Album of the day