Radio-C

februari 17, 2005

Antony & The Johnsons "I am a bird now"


Het eerste wat je opvalt bij het beluisteren van de tweede cd van Antony & The Johnsons' "I am a bird now" is DIE STEM. En die fascinatie verdwijnt niet voor je de laatste noot gehoord hebt. Het is hoe een geest zou klinken als die zou kunnen zingen (zoals in het openingsnummer 'Hope there's someone'), het is de stem van een zwarte albino of die van Nina Simone (inderdaad: een vrouw) zoals wel vaker beweerd wordt. Eén ding is zeker: we hebben nog nooit zo'n adrogyne stem/persoon gehoord (eat your heart out Brian Molko, je bent een echte macho vergeleken met ons Antonyke).
Naast de stem is het belangrijkste instrument de piano, hier en daar zorgvuldig aangevuld met violen en blazers (in het mooie 'Fistfull of love' met Lou Reed bijvoorbeeld). Vele nummers zouden zo op een Tindersticks album kunnen maar Antony & The Johnsons blijft toch iets apart. Antony krijgt verder nog bezoek van Boy George in het toepasselijke 'You are my sister' en Rufus Wainwright in 'What can I do?'. Je kan slechtere vrienden getroffen hebben.
"I am a bird now" bevat geen enkel slecht nummer en is dus een echte aanrader voor wie zich kan verzoenen met de vreemde wereld van Antony & The Johnsons.
Zeker een ontdekking deze vreemde vogel, en een reden om vanaf nu wat meer aan birdspotting te doen. Dat het maar gauw zomer wordt!
Eindconclusie: 8/10

Officiële site
Site platenfirma Secretly Canadian