Radio-C

maart 22, 2006

Black Cab "Altamont diary"


Black Cab is een Australisch duo bestaande uit Andrew Coates (zang) and James Lee (gitaar) die reeds in 2004 hun debuutplaat "Altamont Diary" uitbracht, maar nu pas verschijnt deze conceptplaat in Europa. Voor wie de jaren 60 niet meegemaakt heeft, betekent deze satd wellicht niet veel maar als je even googlet blijkt Altamont een zeer belangrijke gebeurtenis in de muziekgeschiedenis. In '69 organiseerde de Rolling Stones er een gratis concert dat door toedoen van enkele Hell's Angels, die instonden voor de security, enigzins uit de hand liep met zelfs een dode tot gevolg (later stierven zelfs nog drie andere concertgangers). Nu wordt deze gebeurtenis gezien als het einde van de 'sixties' die de donkere zijde van de hippie-droom blootlegde. Enkele artiesten schreven er later zelfs een song over. En nu heeft het duo Black Cab er een volledig conceptalbum op gebaseerd.

De muziek op 'Altamont diary' ademt dan ook meteen de sfeer uit van deze woelige periode maar klinkt echter verre van gedateerd door het gebruik van electronica en samples (o.a. van het beruchte concert zelf). Bij de eerste tonen van het openingsnummer 'Summer of Love', een baslijntje en enkele pianonoten, dacht ik heel even (echt maar heel even!) aan 'Let me entertain you' van ene R.W., maar gelieve mij dat te vergeven want enkele tellen later, als de akoestische gitaar erbij komt, vond ik Beck ('Loser') al een veel beter vergelijkingspunt. Een ander ijkpunt blijkt Primal Scream te zijn, een groep waar ze zelf niet zo hoog mee oplopen trouwens.

Hoe verder je vordert op dit album, hoe psychedelischer het allemaal wordt (die sitar!) en uiteindelijk ben je warm gemaakt voor het ruim 10-minuten durende '1970' dat de perfecte aflsuiter van de plaat blijkt. Ondertussen passeerde ook nog de cover van het Grateful Dead-nummer 'New Speedway Boogie', dat voor mij persoonlijk het minste nummer op de plaat is.
Black Cab heeft met andere woorden een geslaagd (psychedelisch) conceptalbum in elkaar geknusteld dat nergens gekunsteld aandoet, terwijl het toch het nu met het verleden treffend verzoent.

Downloads:
MySpace
mp3's