Radio-C

maart 10, 2006

My Latest Novel "Wolves"


Ze zijn een vijftal uit Schotland, hebben een zanger én zangeres in de gelederen, maken volop gebruik van de viool en de ritmesectie weet perfect waar ze even op hol kan slaan: als u dacht aan The Arcade Fire hebt u het uiteraard bij het verkeerde eind want die komen uit Canada maar voor de rest is er wel degelijk een gelijkenis, die gelukkig niet voor de volle 100% opgaat.
De songs van My Latest Novel zijn miniatuurtjes waarin de muzikale puzzelstukken mooi in elkaar passen maar ook voor het nodige contrast zorgen. In die variatie heeft het album "Wolves" zelfs wat weg van dat andere meesterwerk van vorig jaar, "Illinois" van Sufjan Stevens.
Dit kan wel tellen als inleiding denk ik dan: twee van de meest gewaardeerde platen van vorig jaar als referentie voor het debuut van deze groep en inderdaad "Wolves" is een pareltje geworden dat (gelukkig maar) uniek genoeg is om zelf als referentie te gaan dienen in de toekomst.

U wilt bewijzen?
Bewijsstuk nummer 1: openingsnummer 'Ghost in the gutter' (vier songs voor de prijs van één, waar kan je dat nog kopen?) begint nog heel voorzichtig (denk aan het intro van Metallica's 'Enter sandman' gespeeld op een akoestische gitaar in een lager toerental), wordt afgelost door een portie drums/percussie die in tam-tam-taal zoveel wil zeggen als 'Wij gaan hier de plaat van het jaar eens maken', daarna nog een korte chant om de boze geesten te verdrijven om dan te eindigen met het refrein (?) dat u zo kunt meezingen ("Ghost in the gutter, doesn't really matter") .
Bewijsstuk nummer 2: 'Learning Lego' .
Akoestisch gitaartje, zanger/zangeres mogen elk een beetje zingen, percussie, streepje accordeon: een lieflijk gezongen folkliedje dus? Jazeker, tot je de finale hebt gehoord: een kinderkoor dat de mooie (!) zinnetjes ''Pulling out my hair, crush my plastic lego man' tot in het oneindige mag uitspuwen en zo de nodige twist aan dit nummer geeft. (Iets dat we eigenlijk van bijna elk nummer op de plaat zouden kunnen zeggen.)
Bewijsstuk nummer 3 heet "When we were wolves" en begint met een militair ritme waarbij je een groep soldaten ziet voorbij marcheren die, eenmaal de hoek om (hier letterlijk bedoeld), het kinderlijke in zichzelf bovenhalen en op de plaatselijke groene weide losbarsten in een Summer of love-dansje. U ziet het zo voor je?

Dit zou voldoende bewijsmateriaal moeten zijn om menig beschuldigde vrij te spreken dus hou ik er hier maar mee op want ik wil u ook de kans geven om de rest van het album zelf te ontdekken en (wellicht) helemaal op te gaan in de vreemde wereld van My Latest Novel.
Veel plezier alvast, ik zet de plaat alvast nog eens op ("Pulling out my hair, crush my plastic lego man!").


U gelooft mij niet? Lees er hier enkele andere meningen op na:
Humo
De Tijd
Kindamuzik
Soundslike

Downloads:
Download drie akoestische songs hier. (via Intro.de)
Luister naar enkele songs op hun MySpace-pagina.
Video's via de platenfirma.
The Hype Machine