Radio-C

mei 10, 2005

Eels "Blinking lights and other revelations" (review)


Mark Oliver Everett heeft er verschillende jaren aan gewerkt maar uiteindelijk is hij er: "Blinking lights and other revelations" de nieuwste (dubbel)-cd van Eels. Hun meesterwerk "Beautiful Freak" uit 1996 hebben ze in de daaropvolgende jaren niet meer kunnen evenaren maar nu lijkt het er naar dat deze dubbelaar hetzelfde statuut gaat krijgen of zelfs beter gaat doen. 33 (!) nieuwe songs en geen enkel nummer is ondermaats, weinigen deden het hem voor of zullen het hem nadoen.
Er zijn gastbijdragen van (Eels-fan) Tom Waits (hoor hoe een rochel van Waits het refrein van 'Going fetal' subliem maakt), Peter Buck van REM speelt de dobro, bas en gitaar op het samengeschreven 'To lick your boots', een nummer dat alles op de laatste van REM gewoon doet verbleken, en dan is er nog de speciale bijdrage van E's hond Bobby, Jr. die een solo weggeeft aan het begin van 'Last time we spoke'.
Verder is er variatie genoeg: de rustige, voornamelijk akoestische nummers, de vrolijke meezingers (zoals de kinderlijke eenvoud in de eerste single 'Hey man (now you're really living)' maar ook het reeds vermelde 'Going fetal') en af en toe een instrumentaaltje om het geheel wat te verluchten want oppervlakkig klinkt alles koek en ei maar wie E wat beter kent weet dat er onderhuids heel veel frustaties liggen die hij op deze plaat weer perfect weet te verwoorden, hier en daar gespeend met de nodige E-humor.
Laten we kort zijn over deze plaat: hij moest al lang in uw platenkast of op uw iPod staan (of beide!) en dan ben ik zeker de enige niet die hier zo over denkt, getuige de unaniem positieve reviews op MetaCritic of de kritische geesten bij Humo.
Eindconclusie: 9.5/10

Wie beschikt over iTunes kan nu ook de cd "B-sides and rarities 1996-2003" downloaden. Voor maar €9,99 beschikt u over 20 vergeten parels uit het oeuvre van Eels.

Downloads:
Old shit/New shit (via Popmatters)