Radio-C

januari 23, 2005

And You Will know Us By The Trail Of Dead "Worlds Apart"

De groepsnaam doet denken aan deathmetal van het zwaarste soort maar de waarheid is net iets anders. AYWKUBTTOD (zelfs de afkorting is eigenlijk veel te lang) maakt gewoon gevarieerde punkrockmuziek die niet onmiddellijk te categoriseren is.
Op 24 januari verschijnt hun vierde album "Worlds Apart". De titelsong, die al enkele weken in de hogere regionen van de Arriba-lijst vertoeft, liet al het beste vemoeden en nu ik de volledige cd gehoord heb, mag ik zeggen dat ze best de moeite zijn.

De cd begint met het barokke, bombastische 'Ouverture', genre 'O fortuna' van Carmina Burana. Een koor zingt, een drum begeleidt, violen, het koor gaat luider zingen, alles wordt luider en dan een schreeuw... Symfonische rock, denk je dan, en inderdaad deze vergelijking gaat nog op voor sommige nummers maar zeker niet voor allemaal. Veel tempowisselingen en drumtapijten maar ook veel gitaar, piano en zelfs een trompet horen we langskomen. Niet het het standaard instrumentarium van een ordinaire rockgroep. Maar we hebben hier blijkbaar niet te maken met een alledaags rockgroepje.
Het titelnummer en eerste single 'Worlds Apart' ruikt zelfs naar Guinness en Ierse folk (The Pogues coveren The Pumpkins of iets dergelijks). Het nummer heeft alvast een zeer sterk refrein en zou met wat meer airplay een echte (Afrekening)hit kunnen (moeten) worden.
'The Rest will follow' heeft ook een hoge meezingfactor en een hoog alcoholgehalte. Het lijkt wel of de zang volledig dronken werd opgenomen met dat verschil dat we het hier als een compliment bedoelen. 'Caterwaul' is vuile rock van het betere soort, die we ons nog herinneren van bijvoorbeeld The Pumpkins. 'Let it dive' zou zelfs niet misstaan op een Oasis-album. En in 'Russia My Homeland' (een instrumentaal nummertje) horen we violen en vodka, variatie genoeg dus. 'The best' doet door de achtergrondzangeressen denken aan Pink Floyd.
Niet alle nummers halen het zelfde niveau maar nergens gaat het echt vervelen en telkens ben je benieuwd naar wat volgt. Warm aanbevolen dus. En voor wie deze groep nog niet kende, zoals ik eigenlijk, een echte ontdekking.
Eindconclusie: 7/10.

Lees er zelf nog enkel kritieken op na of oordeel zelf via de site van Trail of Dead.

Downloads:
Trail of Dead - Monsoon (van "Source tags and Codes")
Trail of Dead - How near, how far (idem)
Trail Of Dead - Worlds Apart (Album download zip-file)
Ook in deze index vind je het album (en nog vele andere) (via)