Radio-C

januari 20, 2005

Low "The Great Destroyer"


Low levert de eerste grand cru af van het nog prille 2005 met de opvolger van 'Trust' uit 2002 en het fel bejubelde 'Things we lost in the fire' uit 2001.
In een vorige post sprak ik al over het openingsnummer 'Monkey' (nog steeds te downloaden op de site van SubPop) dat aan de gitaarsound van The Cure ten tijde van Pornography herinnert maar ook Joy Division lijkt niet ver weg in dit nummer. En als je bij de hemelse samenzang tussen Alan Sparhawk en Mimi Parker en de onheilspellende tekst "Tonight you wil be mine, tonight the monkey dies" geen kippenvel krijgt, ben je al lang niet meer van deze wereld. En dan zijn we maar een goede vier minuten ver op "The Great Destroyer".
Meer gitaargeweld dan normaal maar ook meer perfecte popsongs op deze nieuwe Low (ik voel een slechte vergelijking opkomen die ik maar met moeite kan onderdrukken, iets met een 'high' in contrast met de groepsnaam, maar ik kon tijdig de delete-knop vinden).
'California' (single release in februari), 'Just stand back', 'Step' zijn popsongs zoals elke popsong zou moeten klinken: melodieus maar met toch genoeg stoorzenders om bij elke beluistering niet te gaan vervelen. 'Everybody's Song' drijft op een uiterst simpel maar o zo effectieve riff dat we spijt hebben dat we er zelf niet opgekomen zijn (indien dit ooit mogelijk zou zijn). Het is pure noise die nooit als lawaai klinkt. Het is pure adrenaline. Het is de ontdekking dat die blikken koekendozen ook als percussie kunnen gebruikt worden. Het is de buren op stang jagen en zelf totaal genieten van zo veel herrie! 'Silver Rider' is dan weer een klassieke Low-song waar niks op aan te merken valt en waar het lalala-refrein meer tristesse in zich heeft dan eender welk zielig dood vogeltje.
Ik kan deze plaat niet beluisteren zonder tranen in de ogen te krijgen van zoveel schoonheid (het kan natuurlijk ook liggen aan die fles rode wijn die, nu ik er op let, (weeral) leeg blijkt te zijn), maar hoe dan ook laat de conclusie duidelijk zijn: dit is een meesterwerk van een groep die steeds maar beter wordt. En voor nog geen 13 EUR kan zij de uwe zijn (voor die prijs zijn wij nog geen enkel raam voorbij gelopen, het uwe daarentegen). Mijn bestelling is al gebeurd en de uwe?
Eindconclusie: 10/10!

Low - Monkey
Low - The Great Destroyer (Album 96 kbps Ogg)