Radio-C

januari 16, 2005

Bonnie Prince Billy & Matt Sweeney "Superwolf"

Morgen verschijnt de zoveelste cd van Bonnie Prince Billy. Deze keer is het een samenwerking met ex-Zwan gitarist Matt Sweeney. Een volledige stijlbreuk met het vorige werk van Billy is het echter niet.

De plaat (als we dat woord nog mogen gebruiken) begint met het bluesy "My home is the sea", een song die mij doet denken aan Mark Lanegan's Bubblegum. Zeker geen slechte referentie dus. Spijtig genoeg hebben we dan al het beste nummer gehad. De andere songs zijn zeker niet slecht maar op enkele andere na beklijven ze te weinig.
De hoogvliegers op deze plaat zijn het (kinder)rijmpje 'Bed is for sleeping' dat in al zijn eenvoud mooi staat te wezen, 'Lift us up' waar het refrein de song van de vergetelheid redt en zich (te) makkelijk nestelt in ons geheugen (wat niet altijd een pluspunt is!), het gitaartokkelliedje 'Beast for thee' dat, alhoewel de titel anders laat vermoeden, een breekbaar 'liefdesliedje' is.
Deze enkele memorabele momenten zorgen er dus voor dat de gehele balans van deze cd zeker niet negatief is maar volgens de boekhouder in ons volstaat het niet om break-even te draaien als we winst willen maken.
Wat mij betreft hoeft u morgen dus niet naar de winkel te lopen (of iTunes op te starten) om deze cd aan te schaffen. Via Orbis Quintus kan je bijvoorbeeld eens luisteren naar twee nummers en dan beslissen of je meer wilt horen. Indien dit zo is kijk dan hier eens.