Radio-C

april 09, 2005

Tom Vek "We have sound" (review)


Tom Vek, een 23-jarige Londenaar, levert met zijn debuut "We have sound" een knap staaltje van huisvlijt af: dit album werd namelijk volledig opgenomen in zijn ouders garage.
De plaat trapt af met 'C-C (You set the fire in me)' waarin een simpel orgeltje, een stevige baslijn en percussie (moeders potten en pannen hebben blijkbaar ook goed dienst gedaan) de spaarzame ingrediƫnten zijn. Het klinkt allemaal zeer eenvoudig maar het werkt wel degelijk. Vervolgens krijgen we zijn nieuwste single 'I ain't saying my goodbyes' voorgeschoteld: Bloc Party, The Killers en andere eighties-recyclage-artiesten zouden hier wellicht een moord voor begaan want opnieuw slaagt Tom Vek erin om met het juiste knip en plakwerk een geslaagde song ineen te knutselen. Ook het op een lazy-funk-baslijn geschoeide 'If you want' kan uiteraard op onze goedkeuring rekenen. En zo gaat het verder op deze plaat: punk en garage-rock (zoals op de debuutsingle 'If I had changed your mind'), disco ('Nothing but green lights'), Soul Coughing ('Cover'), Beck (het nummer 'The lower the sun' zou bijvoorbeeld zo op Becks debuut kunnen staan). Veel vergelijkingen en referenties maar Tom Vek is verre van een imitator, hij slaagt erin om op elk nummer zijn unieke stempel te drukken.
"We have sound" is nog niet het meesterwerk dat velen misschien verwacht hadden maar de muziekwereld heeft er alvast een veelbelovend artiest bij. Benieuwd wat hij nog voor ons in petto heeft.
Eindconclusie: 8/10

Bekijk de video's van zijn singles.