Radio-C

januari 07, 2005

Canada (The Dears en The Unicorns)

Blijkbaar heeft Canada meer te bieden dan de ouwe rocker Bryan Adams (niet te verwarren met de echte Ryan Adams!). Dat wisten we natuurlijk al sinds we in de ban raakten van The Tragically Hip op TW (lang, lang geleden...), Daniel Lanois, en de reeds eerder vernoemde en fantastische Arcade Fire.

Spijtig genoeg horen we niet zo veel meer van The Hip, alhoewel hun laatste cd "In between Evolution" best de moeite was (hier enkel verkrijgbaar in de import).
Maar gelukkig is er ook nieuwe aanvoer van goede muziek uit het noorden van Amerika.
U zou reeds bekend moeten zijn met de muziek van The Dears (Morrissey's favoriete groep, wat niet verwonderlijk is met invloeden als The Smiths en Blur). Hun CD "No Cities Left" haalde net mijn eindejaarslijstje niet.

Luister eens naar We Can Have it.mp3 en vooral Lost in the plot.mp3.

Vandaag kunnen we daar een nieuwe groep aan toevoegen: The Unicorns.

De Morgen geeft hun cd "Who will cut our hair when we're gone?" de volle drie sterren met de volgende argumentering:
"Onlangs werden we nog van onze sokken geblazen door de fantastische Dears, en ondertussen staat er alweer een groep uit Canada klaar om ons bij de hoorns te grijpen. The Unicorns is een olijk trio dat vorig jaar debuteerde met Unicorns Are People. Ook vorig jaar debuteerde met Unicorns Are People. Ook deze opvolger barst van de poppy songs die quasi-nonchalant de luisteraar overrompelen. De liedjes zijn licht als een spaarlamp en doen aan zalige bands als Green en The Television Personalities denken. Dat betekent meteen dat de songkwaliteit heel wat hoger ligt dan de wat rommelige opnamen doen vermoeden. The Unicorns zijn in de eerste plaats op zoek naar toffe hooks, pittige melodietjes en het juiste gevoel. Er valt al eens een valse noot en de gitaren verliezen elkaar soms uit het oor, maar dat doet niet eens zo gek veel terzake. The Unicorns slagen er immers met de glimlach in om liedjes als ‘I Was Born (A Unicorn)’ dagenlang in je hoofd te laten rondspoken. De eenhoorn mag dan nooit bestaan hebben, wij geloven alvast in The Unicorns. (Ruff Trade)"
(DM 07-01-05)

Andere (positieve) meningen leest u hier (VPRO's 3VOOR12) en hier (Metacritic).
Wil je zelf oordelen dan kan dat via hun platenmaatschappij waar je twee nummers kan downloaden.